Bugatti Chiron Sport εναντίον Dassault Rafale Marine (video)
Η Bugatti Chiron Sport δίνει τη δική της μάχη στο έδαφος με το Dassault Rafale Marine σε μια συνάντηση κορυφής με φόντο την κορυφαία τεχνολογία των δύο κατασκευών, τις επιδόσεις αλλά και την κοινή καταγωγή τους.
Το σημείο συνάντησης για την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Bugatti Chiron Sport των 1.500 ίππων και το Dassault Rafale Marine των… 5.727 ίππων ορίστηκε στο Landivisiau, στη βορειοδυτική Γαλλία, με τα δύο κορυφαία προϊόντα της χώρας σε στεριά και ουρανό να υπερασπίζονται με τον δικό τους τρόπο τις κορυφαίες τεχνολογικές κατακτήσεις των δημιουργών τους στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροδιαστημικής.
Η Bugatti διατηρεί στενούς δεσμούς με τον κόσμο των αιθέρων για περισσότερα από 110 χρόνια. Πολλοί από τους επιτυχημένους οδηγούς αγώνων της εταιρείας, όπως ο Albert Divo, ο Robert Benoist και ο Bartolomeo “Meo” Costantini, πέταξαν για τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία στις αρχές του περασμένου αιώνα. Την ίδια ώρα, ο θρυλικός Γάλλος αεροπόρος, Roland Garros, ήταν ιδιοκτήτης μιας Bugatti Type 18 ώστε να είναι το ίδιο… ταχύς τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος.
Γύρω στο 1915, ο ιδρυτής της Bugatti, Ettore Bugatti, άρχισε να εξελίσσει ο ίδιος κινητήρες αεροσκαφών δημιουργώντας μάλιστα το 1937 μία εταιρεία που εργάστηκε στην εξέλιξη ενός ολόκληρου αεροσκάφους που θα έσπαζε διάφορα ρεκόρ ταχύτητας – ωστόσο ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος έβαλε πρόωρο τέλος στο όλο εγχείρημα.
Bugatti Chiron Sport Edition ‘Les Legendes du Ciel’ και Dassault Rafale Marine
Η συγκεκριμένη έκδοση της Bugatti Chriron Sport παρουσιάστηκε στα τέλη του περασμένου έτους με την παραγωγή της να περιορίζεται σε μόλις 20 αντίτυπα. Οπτικά, οι παραπομπές στον κόσμο των αιθέρων είναι άμεσα διακριτές, όπως είναι για παράδειγμα το ματ γκρι χρώμα Gris Serpent και το μπλε, λευκό και κόκκινο Tricolor, το οποίο κοσμεί το μπροστινό μέρος των πλευρικών ποδιών που είναι κατασκευασμένες από ανθρακονήματα.
Ο W16 κινητήρας των 8,0 λίτρων της Bugatti Chiron Sport Edition ‘Les Legendes du Ciel’ – η οποία κοστολογείται στα 2,88 εκατ. ευρώ – αποδίδει 1.500 ίππους και ροπή 1.600 Nm συνεργαζόμενος με ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με 7 σχέσεις που μεταφέρει την κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.
Για την εν λόγω αντιπαράυθεση, πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου βρέθηκε ο οδηγός αγώνων και επίσημος δοκιμαστής της Bugatti, Pierre-Henri Raphanel, o οποίος έχει δώσει το «παρών» στις 24 Ώρες του Le Mans για 14 συναπτά έτη (1986-2000) έχοντας αποσπάει μία νίκη στην κατηγορία GT. Μάλιστα, το 2010 Pierre-Henri Raphanel κατέρριψε πίσω από το τιμόνι της Veyron 16.4 Sport το ρεκόρ τελικής ταχύτητας στην κατηγορία των super sport αυτοκινήτων παραγωγής (431,072 χλμ./ώρα).
Δίπλα στην Bugatti Chiron Sport βρίσκεται το Rafale Marine. Αφού η Γαλλία εγκατέλειψε το πρόγραμμα Eurofighter, η Dassault ξεκίνησε να εξελίσσει για λογαριασμό της χώρας το δικό της αεροσκάφος, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι, μεταξύ άλλων, η ικανότητά του να εγκαταλείπει το έδαφος σε πολύ μικρές αποστάσεις.
Το Dassault Rafale Marine υπηρετεί τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις από το 2000 και έχει καθαρό βάρος 10,3 τόνων (το μέγιστο βάρος του, με όλα τα καλούδια και οπλισμό, φτάνει τους 24,5 τόνους). Με μήκος 15,5 μέτρα και άνοιγμα φτερών 10,86 μέτρα, το Dassault Rafale Marine μπορεί να επιτύχει στον αέρα τελική ταχύτητα μεγαλύτερη από 1,6 Mach ή περίπου 1.975 χλμ./ώρα. Όμως, αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η ευελιξία και η ικανότητά του να απογειωθεί-προσγειωθεί διανύοντας μικρές αποστάσεις ακόμα και πάνω σε αεροπλανοφόρα, όπως το Charles de Gaulle. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα, έχουν παραχθεί περίπου 200 αεροσκάφη Rafale – από αυτά τα 46 ανήκουν στην οικογένεια Rafale Marine.
Συγκρίνοντας την Bugatti Chiron Sport με το Dassault Rafale Marine
Τα φρένα του Dassault Rafale Marine εξελίχθηκαν από την Messier-Bugatti, στο Molsheim. Το μπλοκ του συστήματος πέδησης με διάμετρο 33,8 εκατοστά ζυγίζει περίπου 27 κιλά, ενώ 10 έμβολα ασκούν πίεση 175 bar στους δίσκους των φρένων. Την ίδια στιγμή, μια ειδικά εξελιγμένη «θερμική ασπίδα» στο φρένο προστατεύει τους ζάντες αλουμινίου των 36 κιλών και τα ελαστικά της Michelin διαστάσεων 790×275-15 από φαινόμενα υπερθέρμανσης.
Τα ελαστικά της Bugatti Chiron Sport είναι λίγο μικρότερα, αλλά όχι λιγότερο εντυπωσιακά, έχοντας διαστάσεις 285/30 R20 ZR στο εμπρός μέρος και 355/25 R21 ZR στο πίσω. Στο γαλλικό hypercar οι δίσκοι φρένων έχουν διάμετρο 420 χιλιοστά μπροστά και 400 χιλιοστά πίσω συνεπικουρούμενοι από δαγκάνες 8 και 6 εμβόλων, αντίστοιχα.
Για να αντισταθμιστεί η παραγωγή υψηλών θερμοτήτων κατά την προσγείωση, τα ελαστικά του Dassault Rafale Marine γεμίζουν με άζωτο καθώς πρέπει να αντέχουν σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -30 έως +199 βαθμούς. Η πίεση πλήρωσης τους (βλ. 16 bar) είναι επαρκής για τις προσγειώσεις σε αεροδρόμια – σε αεροπλανοφόρα, ωστόσο, η τελευταία αυξάνεται στα 27 bar. Στην αντίπερα όχθη, η πίεση του αέρα στα ελαστικά της Chiron Sport είναι «μόλις» 2,8 bar, τιμή που αυξάνεται στα 3,0 bar όταν το αυτοκίνητο επιχειρήσει να επιταχύνει έως την τελική του ταχύτητα.
Περίπου το 70% των εξωτερικών μερών του αεροσκάφους αποτελείται από συνθετικά υλικά, όπως το carbon και τo κevlar, πράγμα που σημαίνει ότι το βάρος τους είναι μειωμένο κατά περίπου 30% σε σύγκριση με το αλουμίνιο – το τελευταίο συναντάται στη δομή του αεροσκάφους, μαζί με το τιτάνιο.
Από τη μεριά της, η Bugatti έχει μια μακρά παράδοση στη χρήση ελαφριών υλικών με πολλά από αυτά να χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αεροσκαφών. Για παράδειγμα, ανοξείδωτος χάλυβας υψηλής αντοχής απαντάται στα ψαλίδια της ανάρτησης της Chiron Sport. Επίσης, οι βίδες με σπείρωμα υψηλής αντοχής από τιτάνιο χρησιμοποιούνται στα σημεία σύνδεσης του πλαισίου με τη μονάδα κίνησης – τιτάνιο βρίσκει κανείς επίσης στις δαγκάνες των φρένων και στο σύστημα εξάτμισης των 68 λίτρων.
Οι επιδόσεις των Bugatti Chiron Sport με το Dassault Rafale Marine
Το γαλλικό τετράτροχο της συγκεκριμένης παρέας επιταχύνει από 0 έως τα 100 χλμ./ώρα σε 2,4 δευτερόλεπτα και σε 200 χλμ./ώρα σε 6,1 δευτερόλεπτα. Μόλις 13,1 δευτερόλεπτα είναι αρκετά ώστε η Bugatti Chiron Sport να φτάσει τα 300 χλμ./ώρα και 32,6 δευτερόλεπτα τα 400 χλμ./ώρα. Η Buggati Chiron Sport προσφέρει επίσης κορυφαία χαρακτηριστικά και κατά τις επιταχύνσεις εν κινήσει. Και για του λόγου το αληθές, σημειώστε ότι για το «50-150 χλμ./ώρα» απαιτούνται μόλις 3,2 δευτερόλεπτα, για την επιτάχυνση «80-120 χλμ./ώρα» μόνο 1,8 δευτερόλεπτα και για το τυπικό «100-200 χλμ./ώρα» όχι περισσότερο από 4,3 δευτερόλεπτα.
Το Dassault Rafale Marine φτάνει τα 165 χλμ./ώρα μετά από 150 μέτρα και τα 210 χλμ./ώρα μετά από 250 μέτρα, ενώ απογειώνεται μετά από 450 μέτρα με ταχύτητα κοντά στα 260 χλμ./ώρα.
Εντυπωσιακές είναι και οι επιδόσεις των γαλλικών κατασκευών και κατά τη διαδικασία της επιβράδυνσης. Πιο συγκεκριμένα, η Bugatti Chiron Sport διανύει 491 μέτρα για να σταματήσει πλήρως από τα 400 χλμ./ώρα και 247 μέτρα από τα 300 χλμ./ώρα. Την ίδια στιγμή, το γαλλικό hypercar «ταξιδεύει» για 114 και 31,4 μέτρα προκειμένου να ακινητοποιηθεί πλήρως από τα 200 και 100 χλμ./ώρα, αντίστοιχα.
Για να συγκρίνει κανείς την απόδοση του συστήματος πέδησης σε σχέση με το μαχητικό αεροσκάφος της εν λόγω αντιπαράθεσης αρκεί να αναφέρουμε ότι το Dassault Rafale Marine πλησιάζει τον αεροδιάδρομο κατά τη διαδικασία προσγείωσης με ταχύτητα περίπου 280 χλμ./ώρα με την πλήρη ακινητοποίησή με όλες τις απαραίτητες… βοήθειες να ολοκληρώνεται ύστερα από 150 μέτρα.
Ποιος τελικά είναι ο νικητής;
Η απάντηση στο βίντεο που ακολουθεί: