Η F1 δίνει ρεύμα στη Mercedes

Η Mercedes δοκιμάζει τεχνολογία μπαταριών από τη Formula 1

Όταν οι Mario Illien και ο αείμνηστος Paul Morgan ίδρυσαν την Ilmor Engineering το 1983, μάλλον δεν φαντάζονταν ποτέ τι θα έκανε το δημιούργημά τους 40 χρόνια μετά.

Η εταιρεία, με έδρα το Brixworth, ξεκίνησε κατασκευάζοντας κινητήρες Indycar με καύσιμο μεθανόλη, όμως σύντομα μπήκε στη Formula 1 και τελικά πούλησε τον τομέα της F1 στη Mercedes-Benz.

Σήμερα, ως Mercedes AMG High Performance Powertrains (HPP), παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας από τις πιο προηγμένες μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η νέα εποχή των στερεών ηλεκτρολυτών

Οι στερεάς κατάστασης μπαταρίες είναι εδώ και χρόνια στον ορίζοντα, αλλά ακόμα δεν τις έχουμε δει σε ευρεία παραγωγή. Γι’ αυτό έχει σημασία το γεγονός ότι η Mercedes ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στον μήνα οδικές δοκιμές σε EQS, χρησιμοποιώντας κυψέλες της αμερικανικής Factorial Energy.

Αυτές οι κυψέλες βασίζονται σε νέα, κατοχυρωμένη τεχνολογία που λύνει δύο βασικά προβλήματα των μπαταριών λιθίου με μέταλλο.

  1. Δενδρίτες λιθίου: Οι συμβατικές μπαταρίες με υγρούς ηλεκτρολύτες επιτρέπουν τον σχηματισμό "δενδριτών", μικροσκοπικών απολήξεων που μπορεί να αγγίξουν την κάθοδο και να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα. Οι στερεοί ηλεκτρολύτες εμποδίζουν αυτό το φαινόμενο.

  2. Μεταβολή όγκου: Οι κυψέλες με ανόδους από μέταλλο λιθίου διογκώνονται και συστέλλονται κατά τη φόρτιση και εκφόρτιση, κάτι που προκαλεί μηχανικά προβλήματα. Η HPP έχει αναπτύξει έναν «υδραυλικά ρυθμιζόμενο φορέα κυψελών» που επιτρέπει στις κυψέλες να μετακινούνται χωρίς να φθείρονται.

Αυτό αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται με επιτυχία τέτοια τεχνολογία σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο παραγωγής.

Εντυπωσιακά νούμερα

Η νέα αυτή μπαταρία επιτρέπει στο EQS να φτάσει τα 1.000 χιλιόμετρα αυτονομίας – περίπου 25% περισσότερα από την υπάρχουσα μπαταρία, διατηρώντας το ίδιο βάρος και μέγεθος.

Οι κυψέλες βασίζονται στο Factorial Electrolyte System Technology (Fest) – ένα «ημιστερεό» ηλεκτρολυτικό σύστημα, που συνδυάζει:

  • Ανόδους από μέταλλο λιθίου (με υψηλή απόδοση και ασφάλεια)

  • Παραγωγική ευκολία παρόμοια με τις συμβατικές λιθίου-ιόντων

Η τεχνολογία Solstice της Factorial – με στερεούς ηλεκτρολύτες βασισμένους σε θειούχα υλικά – αναμένεται σε μελλοντικές δοκιμές να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία.

Η Factorial έχει επίσης συνάψει συνεργασίες με τις Stellantis και Hyundai, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο προσιτά μοντέλα με την ίδια τεχνολογία.

Norris ή Piastri: Ποιος θα υπερτερήσει; | SpeedΖone Podcast EP72