
Πως η Red Bull αντικατέστησε τον Lawson με τον πιλότο που αρχικά απέρριψε

Η περιπέτεια του Liam Lawson με τη Red Bull διήρκεσε μόλις δύο αγώνες, με τον Νεοζηλανδό πιλότο να επιστρέφει στην Racing Bulls. Αλλά ποιοι είναι οι λόγοι και, κυρίως, ποια είναι τα στοιχεία που ώθησαν την ομάδα του Milton Keynes σε ακόμα μία αλλαγή κατά τη διάρκεια της σεζόν;
Έχουν περάσει μόλις τρεις μήνες από τότε που η Red Bull ανακοίνωσε τον Liam Lawson ως νέο ομόσταβλο του Max Verstappen. Ωστόσο, σε λιγότερο από εκατό ημέρες, η περιπέτεια του Νεοζηλανδού με την ομάδα του Milton Keynes έχει ήδη τελειώσει, καθώς η Red Bull επιβεβαίωσε μία ακόμη αλλαγή στη σύνθεσή της στη μέση της σεζόν.
Ο Lawson θα επιστρέψει στην Racing Bulls, ενώ ο Yuki Tsunoda προάγεται στην κύρια ομάδα, αντιμετωπίζοντας ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Υπάρχει μια ειρωνεία σε αυτή την κίνηση, καθώς μόλις τρεις μήνες πριν, ο Lawson είχε επιλεγεί αντί του Ιάπωνα πιλότου — όχι μόνο για τη διανοητική του δύναμη αλλά και για το δυναμικό που έβλεπε η ομάδα στους δύο.
Κατά τη σύντομη θητεία του στη Faenza, ο Lawson είχε δείξει επιδόσεις κοντά σε εκείνες του Tsunoda, παρά το γεγονός ότι είχε μόλις έντεκα αγώνες εμπειρίας, σε σύγκριση με τις τέσσερις πλήρεις σεζόν του Yuki. Η Red Bull έβλεπε μεγαλύτερο δυναμικό στον Kiwi πιλότο, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη λύση.
Η κατάσταση όμως έχει αλλάξει εντελώς και οι συνθήκες είναι πλέον διαφορετικές. Το στοίχημα δεν απέδωσε και στο Milton Keynes αποφάσισαν για ακόμα μία αλλαγή — μια κίνηση που μοιάζει περισσότερο με μια ομάδα που ρίχνει το δόλωμα και περιμένει να τσιμπήσει κάτι, παρά με μια προσεκτικά σχεδιασμένη απόφαση, παρόλο που ο Tsunoda έχει δείξει τις ικανότητές του.
Πριν ξεκινήσει η σεζόν και ακόμα και μετά το Grand Prix της Αυστραλίας, η ηγεσία της Red Bull διαβεβαίωνε ότι ο Lawson θα είχε χρόνο να προσαρμοστεί, περιμένοντας να αγωνιστεί σε πίστες που ήδη γνώριζε. Ωστόσο, η περιπέτειά του τελείωσε πριν καν φτάσει σε κάποια από αυτές. Τι άλλαξε λοιπόν;
Εκεί που ο Verstappen διαπρέπει, ο Lawson δυσκολεύεται
Μετά τους δύο πρώτους αγώνες, ο Helmut Marko, γνωστός για τα άμεσα και αιχμηρά του σχόλια, περιέγραψε τον Lawson ως «έναν ζαλισμένο μποξέρ παγιδευμένο σε έναν φαύλο κύκλο αποτυχιών» — ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι ήταν ένα από τα δυνατά του σημεία, μαζί με την προσαρμοστικότητά του. Ωστόσο, αυτό που βάρυνε περισσότερο ήταν η ανάλυση των δεδομένων και η έλλειψη σημαντικής προόδου, σε μια στιγμή που η Red Bull θεωρεί ότι δεν μπορεί να χάσει ούτε χρόνο ούτε βαθμούς.
Ο ίδιος ο Lawson είχε ζητήσει από την ομάδα περισσότερο χρόνο μετά το Grand Prix της Κίνας, γνωρίζοντας πλήρως ότι η θέση του ήταν ήδη σε κίνδυνο αλλά και συνειδητοποιώντας ότι η αρχή του δεν ήταν χωρίς προβλήματα. Είχε επιβραδυνθεί από μια διαρροή υδραυλικού συστήματος στις δοκιμές και έχασε ολόκληρη περίοδο ελεύθερων δοκιμών στην Αυστραλία λόγω βλάβης στη μονάδα ισχύος.
Αν και αυτά τα ζητήματα δεν εξηγούν πλήρως τις δυσκολίες του, επιδεινώνουν την κατάσταση. Ένας πιλότος με ελάχιστη εμπειρία χρειάζεται σταθερό χρόνο στην πίστα και, αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η RB21 έχει αποδειχθεί δύσκολο μονοθέσιο στο χειρισμό, τότε το παζλ των δυσκολιών του γίνεται πιο ξεκάθαρο.
Αναλύοντας τα δεδομένα του πρώτου αγωνιστικού Σαββατοκύριακου στη Μελβούρνη, ένα βασικό πρόβλημα έγινε αμέσως εμφανές και επιβεβαιώθηκε στην Κίνα — ο Lawson δεν υστερούσε μόνο σε απόλυτο ρυθμό, αλλά δυσκολευόταν επίσης να ολοκληρώσει έναν καθαρό γύρο.
Για να αποφύγει τον αποκλεισμό στο Q1, ο Lawson έπρεπε ήδη να πιέσει στο όριο, ωστόσο τα σημεία αναφοράς του ήταν χειρότερα από αυτά του Verstappen και ακόμα μακριά από το μέγιστο δυναμικό του. Αυτό ήταν εμφανές σε αργές στροφές όπως η 3 και η 11, όπου είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η ταχύτητα μετά από έντονο φρενάρισμα, αλλά και σε μεσαίες και υψηλές ταχύτητες, όπως στη στροφή 6 και στη συνέχεια 9/10.
Η διαφορά αυξήθηκε ακόμη περισσότερο όταν ο Verstappen έσπρωξε στο όριο στο Q3. Παρόλο που οι συνθήκες της πίστας βελτιώθηκαν, σε ορισμένες στροφές, όπως η 1, η 6 και η 10, η διαφορά ταχύτητας μεταξύ των δύο ξεπέρασε τα 10 χλμ./ώρα — τεράστια διαφορά στην F1.
Πιέζοντας υπερβολικά και αποτυγχάνοντας
Το ζήτημα όμως δεν αφορούσε μόνο την απόδοση, αλλά και τη δυσκολία του Lawson να ολοκληρώσει έναν καθαρό γύρο. Αυτό αποκάλυψε πόσο δύσκολη είναι η RB21 στον χειρισμό και το πώς ο πιλότος οδηγούσε πέρα από τα όριά του προσπαθώντας να βρει χρόνο.
Στην Αυστραλία, ο τελευταίος γύρος του Lawson στα προκριματικά— η καλύτερη προσπάθειά του — δεν ολοκληρώθηκε λόγω δύο λαθών: ένα γλίστρημα στη στροφή 10 και ένα μπλοκάρισμα τροχών στη προτελευταία στροφή.
Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε στα προκριματικά του Sprint στην Κίνα, όπου ένα ακόμη λάθος στη στροφή 9 — μπαίνοντας με υπερβολική ταχύτητα και βγαίνοντας εκτός κρασπέδου— τον εμπόδισε να βελτιώσει.
Στις τρεις προκριματικές περιόδους με τη Red Bull, ο Lawson απέτυχε να βελτιώσει τον χρόνο του στην τελική του προσπάθεια λόγω λαθών στις δύο από αυτές, επιβεβαιώνοντας το πόσο κοντά στο όριο βρισκόταν ήδη.
Μετά το Grand Prix της Κίνας, ο Lawson ζήτησε περισσότερο χρόνο, αλλά δεν του δόθηκε. Αντίθετα, η Red Bull αποφάσισε μια ακόμη αλλαγή μέσα στη σεζόν, φέρνοντας πίσω τον πιλότο που είχε απορρίψει λίγους μήνες πριν — αναζητώντας απεγνωσμένα μια άμεση λύση σε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα.
Αν ο Lawson νικήσει τον Tsunoda στο σπίτι του με την B ομάδα της Red Bull, το κράξιμο θα ακουστεί μέχρι το Milton Keynes._Δημήτρης Γιόκκας
Παρακολουθήστε εδώ: Στο κλουβί με το λιοντάρι παρά ομόσταβλος του Max - SpeedZone EP70