Ολογραφικά παρμπρίζ θα αντικαταστήσουν τις οθόνες των αυτοκινήτων

Το νέο ολογραφικό παρμπρίζ της Hyundai Mobis αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να αλλάξει το τοπίο στο εσωτερικό των αυτοκινήτων, καταργώντας τις οθόνες.

Οι οθόνες των αυτοκινήτων έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια. Οι κατασκευαστές που τις αγνόησαν, δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη, υιοθετώντας έστω και ετεροχρονισμένα αυτές στα μοντέλα τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό.

Σήμερα έχει ξεπεραστεί κάθε όριο, καθώς συναντάμε, ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο, μία, δύο ή ακόμα και τρεις οθόνες στο ταμπλό και ίσως ακόμα δύο στο πίσω μέρος, για τους επιβάτες. Μια κατάσταση που γεννά ερωτήματα σχετικά με τα σχέδια των κατασκευαστών και που σκοπεύουν να φτάσουν.

Η Hyundai Mobis έρχεται να δώσει μια διαφορετική λύση, αλλάζοντας δραστικά τον «χάρτη» στο εσωτερικό των αυτοκινήτων. Θα ξεγυμνώσει το ταμπλό, κάνοντας τη σχεδίαση πιο μίνιμαλ και την εικόνα πιο ξεκούραστη.

Αυτό σκοπεύει να το πετύχει με το νέο ολογραφικό παρμπρίζ, το οποίο σε συνεργασία με την Zeiss, σχεδιάζουν την «οθόνη» του μέλλοντος. Στην πράξη μετατρέπει το κοινό παρμπρίζ σε ένα υψηλής τεχνολογίας head-up display που μπορεί να αντικαταστήσει τον ψηφιακό πίνακα και εν γένει τις οθόνες, όπως και αυτή του συστήματος πολυμέσων στο ταμπλό.

Hyundai Mobis Holographic

Μάλιστα, επειδή προβάλει μακριά, έξω από το αυτοκίνητο στο οπτικό πεδίο του οδηγού, πολλές πληροφορίες, αναβαθμίζοντας και τα επίπεδα ασφάλειας, αφού δεν θα απαιτείται να τραβάει το βλέμμα του από το δρόμο.

Μοιάζει με φαντασία και μακριά από την πραγματικότητα, ωστόσο, όπως η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία ανακοινώνει, δεν θα αργήσει να είναι έτοιμη και να βγει στην παραγωγή. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η χρονιά που θα είναι έτοιμη για μαζική παραγωγή θα είναι το 2027.

Η πρώτη εφαρμογή αναμένεται να γίνει σε μοντέλα των Hyundai και Kia, με την εταιρεία όμως να είναι ανοιχτή σε εξωτερικές συνεργασίες, με νέους πελάτες, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη σε μεγαλύτερο βαθμό.

Hyundai Mobis Holographic

 

Tags: