WRC: Οι 5 νίκες με τη μικρότερη διαφορά στην ιστορία (video)
Η διαφορά 0,6 δευτερολέπτων της νίκης του Sebastien Ogier στο Ράλλυ Κροατίας, είναι η τρίτη μικρότερη στο WRC - Θυμόμαστε ποια είναι η μικρότερη διαφορά και πώς διαμορφώνεται το άτυπο Top-5.
Το τελικό αποτέλεσμα του Ράλλυ Κροατίας , με την μηδαμινή διαφορά 0,6 δλ. μεταξύ του νικητή Sebastien Ogier και του δεύτερου Elfyn Evans, δημιούργησε επιδόσεις-ρεκόρ στην ιστορία του WRC.
Καταρχάς, η διαφορά των 0,6” μεταξύ των Ogier και Evans ήταν η τρίτη μικρότερη στην ιστορία του θεσμού και η μικρότερη σε ασφάλτινο αγώνα. Ακόμη, ήταν η μικρότερη στην ιστορία ανάμεσα σε δύο teammates.
Με αυτή την αφορμή ανατρέξαμε στις νίκες με τη μικρότερη διαφορά στην ιστορία του WRC, συνειδητοποιώντας ότι το Top-5, περιλαμβάνει διαφορές μικρότερες του 1 δευτερολέπτου. Ο Sebastien Ogier εμπλέκεται σε τρεις εξ αυτών, οι Thierry Neuville και Elfyn Evans σε δύο.
Ακόμη, στη λίστα υπάρχει και η μάχη μεταξύ δύο θρύλων του σπορ, ενώ στην κορυφή, βρίσκεται ο Sebastien Ogier, μετά από νίκη επί του τωρινού αφεντικού του, Jari Matti Latvala.
Ας τις θυμηθούμε, με αντίστροφη σειρά:
Ράλλυ Αργεντινής 2017: Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul/Elfyn Evans-Dan Barritt, τελική διαφορά: 0,7 δλ.
18 ειδικές διαδρομές – 357,59 αγωνιστικά χλμ.
Το πιο πρόσφατο δραματικό φινάλε επί αργεντίνικου εδάφους, παίχτηκε το 2017. Επωφελούμενοι από την καλή σειρά εκκίνησης και την απόδοση των ελαστικών DMACK σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι Elfyn Evans-Dan Barritt (Ford Fiesta WRC) είχαν τέθηκαν σχεδόν εξαρχής επικεφαλής.
Στην αρχή της δεύτερης ημέρας, οι διαφορά των Βρετανών από τους Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) ήταν ένα λεπτό. Σε εκείνο το σημείο, ο Βέλγος άρχισε να μειώνει, βασανιστικά για τον Evans, τη διαφορά.
Για ακόμη μια φορά, τα πάντα κρίθηκαν στην Power Stage, που ήταν δραματική. Τα δύο πληρώματα εισήλθαν με διαφορά 0,6” υπέρ των Βρετανών. Λίγο πριν από τον τερματισμό και ενώ ο Neuville είχε ήδη ολοκληρώσει τη δική του προσπάθεια, ο Evans ακούμπησε ελάχιστα στο έξω μέρος μιας μικρής γέφυρας. Αποτέλεσμα; Στον τερματισμό να είναι κατά 1,3” πιο αργός από τον αντίπαλό του και έτσι, ο Thierry Neuville να πανηγυρίσει έξαλλα τη νίκη.
Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας 2018: Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul/Sebastien Ogier-Julien Ingrassia, τελική διαφορά: 0,7 δλ.
20 ειδικές διαδρομές – 314,36 αγωνιστικά χλμ.
Από τους πιο δραματικούς αγώνες που έχουμε παρακολουθήσει. Οι Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) και Sebastien Ogier-Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) επιδόθηκαν σε ανελέητο κυνηγητό στις χωμάτινες ειδικές διαδρομές της Σαρδηνίας.
Με τους Ogier-Ingrassia να έχουν οριακό προβάδισμα, η μάχη για τη νίκη οδηγήθηκε στην Power Stage. Εκεί, οι Γάλλοι εισήλθαν με διαφορά 0,8”, όμως οι Βέλγοι αποδείχθηκαν ταχύτεροι κατά 1,5”. Έτσι, το πλήρωμα της Hyundai έφτασε στη νίκη με διαφορά μόλις 0,7”.
Ράλλυ Κροατίας 2021: Sebastien Ogier-Julien Ingrassia/Elfyn Evans Scott Martin, τελική διαφορά: 0,6 δλ.
20 ειδικές διαδρομές – 300,32 αγωνιστικά χλμ.
Ο πιο πρόσφατος αγώνας του αφιερώματός μας. Όπως θα θυμόσαστε, τα πάντα κρίθηκαν στην Power Stage. Πριν συμβεί όμως αυτό, οι Elfyn Evans-Scott Martin είχαν ξεπεράσει στην κατάταξη τους teammates τους, Sebastien Ogier-Julien Ingrassia.
Τα δύο πληρώματα των Toyota Yaris WRC μπήκαν στην Power Stage με διαφορά 3,9” υπέρ των Βρετανών. Οι Ogier-Ingrassia σημείωσαν έναν εκπληκτικό χρόνο, όντες ταχύτεροι από όλους. Όμως, ως το τελευταίο split οι teammates τους ήταν μεν πιο αργοί, αλλά “άντεχαν” διατηρώντας την εικονική πρωτοπορία.
Ως την τελευταία στροφή του αγώνα, όπου το Toyota Yaris WRC βρέθηκε για λίγο στο πρανές, χάνοντας τη φόρα του. Αποτέλεσμα; Ταχύτερος χρόνους των Ogier-Ingrassia κατά 4,5” και νίκη, για μόλις 0,6”.
Ράλλυ Νέας Ζηλανδίας 2007: Marcus Gronholm-Timo Rautiainen/Sebastien Loeb-Daniel Elena, τελική διαφορά: 0,3 δλ.
18 ειδικές διαδρομές – 353,56 αγωνιστικά χλμ.
Από τους πιο παλιούς αγώνες της λίστας και μια μάχη μέχρι τέλους, ανάμεσα σε δύο θρύλους. Οι Sebastien Loeb-Daniel Elena (Citroen C4 WRC) και Marcus Gronholm-Timo Rautiainen (Ford Focus RS WRC) ολοκλήρωσαν την δεύτερη ημέρα με διαφορά 1,9”.
Η τελευταία ημέρα ήταν για γερά νεύρα, με τους δύο κορυφαίους οδηγούς να εναλλάσσονται στην πρωτοπορία. Στην προτελευταία ειδική διαδρομή, ο Gronholm πήρε προβάδισμα 0,7”, το οποίο κράτησε δια πυρός και σιδήρου στον επίλογο.
Τελικό αποτέλεσμα; Νίκη των Gronholm-Rautiainen για 0,2” έναντι των Loeb-Elena και νέο ρεκόρ μικρότερης διαφοράς, σπάζοντας τότε εκείνο των McRae-Sainz στην Πορτογαλία το 1998.
Ράλλυ Ιορδανίας 2011: Sebastien Ogier-Julien Ingrassia/Jari Matti Latvala-Miika Anttila, τελική διαφορά: 0,2 δλ.
14 ειδικές διαδρομές – 259,56 αγωνιστικά χλμ.
Η τρίτη και τελευταία παρουσία του Ράλλυ Ιορδανίας στο WRC, έμελλε να αποδειχθεί ιστορική. Η πρώτη ημέρα του αγώνα ακυρώθηκε λόγω καθυστέρησης στη μεταφορά του εξοπλισμού των ομάδων, οπότε ο αγώνας έγινε διήμερος.
Μετά από την πρώτη ημέρα, το προβάδισμα των Sebastien Ogier-Julien Ingrassia (Citroen DS3 WRC) από τους διώκτες τους, ξεπερνούσε τα 30”. Στη δεύτερη και καταληκτική όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα ημέρα, οι Jari Matti Latvala-Miika Anttila (Ford Fiesta RS WRC) έκαναν -επωφελούμενοι και από την καλύτερη σειρά εκκίνησης λόγω των τότε κανονισμών,- αντεπίθεση διαρκείας. Μάλιστα, οι Φινλανδοί πέρασαν στην κορυφή μετά από την προτελευταία ειδική διαδρομή, με διαφορά 0,5”.
Κατά συνέπεια, όλα κρίθηκαν στην τελευταία ειδική διαδρομή του αγώνα, όπου οι Ogier-Ingrassia ήταν κατά 0,7” ταχύτεροι. Με αυτόν τον τρόπο, ο Γάλλος έφτασε στη νίκη με τη μικρότερη διαφορά στην ιστορία του WRC, επικρατώντας του σημερινού “αφεντικού” του…
Photos: Θάνος Ηλιόπουλος, Αρχείο 4Τ, Hyundai Motorsport, Toyota Gazoo Racing, M-Sport Ford, Red Bull Content Pool
Θυμηθείτε τι έγινε στο Ράλλυ Κροατίας