Η μεγάλη επιστροφή της Aston Martin Vanquish V12 (video)

Με εκθαμβωτική εμφάνιση και ισχύ που κόβει την ανάσα, φτάνοντας τους 835 ίππους, η νέα Aston Martin Vanquish ήρθε για να στοιχειώσει τα όνειρά μας.

Ο V12 κινητήρας έχει τη δική του, περίοπτη θέση στη γκάμα της Aston Martin, όσον αφορά την ιστορία της μάρκας. Σήμερα, ο 12κύλινδρος κινητήρας επιστρέφει σε νέα εκδοχή να πάρει τη θέση του κάτω από το καπό της εμβληματικής Vanquish και να της χαρίσει εκρηκτικές επιδόσεις και μαζί έναν συναρπαστικό ήχο.

Το πολυτελές GT επανέρχεται πλήρως ανανεωμένο, μετά από έξι χρόνια, να δώσει στη βρετανική εταιρεία την αίγλη που της αξίζει. Ο νέος, σε όλα του τα μέρη V12 twin-turbo των 5,2 λίτρων, είναι τοποθετημένος εμπρός και αποδίδει 835 ίππους στις 6.500 σ.α.λ. και 1.000 Nm ροπής!

Η σχέση ίππων ανά λίτρο είναι εξαιρετική και φτάνει τους 160 ίππους/λίτρο, ενώ πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές ρύπων που θέτει η ΕΕ. Όσον αφορά τις επιδόσεις, η Aston Martin Vanquish αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 345 χλμ./ώρα, ενώ επιταχύνει από στάση μέχρι τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε 3,3 δευτερόλεπτα.

Για τη μετάδοση της κίνησης φροντίζει ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων της ZF, με 8 σχέσεις, που είναι τοποθετημένο πίσω, ενώ συνεργάζεται με ένα διαφορικό περιορισμένης ολίθησης. Το πλαίσιο είναι μονοκόκ έχοντας στοιχεία από ανθρακονήματα και αλουμίνιο. Έτσι, το βάρος της Aston Martin Vanquish περιορίζεται στα 1.774 κιλά, ενώ η κατανομή ανάμεσα στον εμπρός και πίσω άξονα είναι 51%:49%.

Η νέα Vanquish πατάει σε ελαστικά Pirelli P-Zero 275/35 εμπρός και 325/30 πίσω, σε σφυρήλατους τροχούς 21 ιντσών. Όσον αφορά τις διαστάσεις, έχει μήκος 4.850 χλστ., πλάτος 2.044 χλστ. και ύψος 1.290 χλστ., ενώ το μεταξόνιο είναι 2.885 χλστ.

Στο εσωτερικό της η Vanquish μοιάζει με άλλα μοντέλα της Aston Martin. Η κεντρική κονσόλα διακρίνεται για την εκτεταμένη χρήση φυσικών χειριστηρίων, όπως και για το σύστημα πολυμέσων με την οθόνη αφής 10,25 ιντσών. Ίδια διαγώνιο έχει και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων εμπρός από τον οδηγό, που διακρίνεται για την ευκρίνειά του.

Σχεδιαστικά ακολουθεί τις γνωστές φόρμες της Aston Martin, με την πιο χαμηλή Vanquish να δείχνει πιο επιθετική από κάθε άλλο μοντέλο της. Το μακρύ εμπρός καπό με τις απαγωγές στο άνω μέρος συμβάλει στην αισθητική και την σπορ εικόνα του μοντέλου, ενώ η μεγάλη εισαγωγή αέρα στο εμπρός μέρος αποτελεί την ταυτότητα της βρετανικής εταιρείας, με την ουρά να κλέβει τις εντυπώσεις.

Η νέα Aston Martin Vanquish είναι ήδη διαθέσιμη για παραγγελία σε περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων, μόλις 1.000, με τις πρώτες παραδόσεις να έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο τέλος του 2024.