Η Κύπρος αναζητά κομβικό ρόλο στο υδρογόνο
Μια ομάδα εταιρειών από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ρουμανία συμφώνησαν να συνεργαστούν για την παραγωγή υδρογόνου στην Κύπρο.
Νίκη Ferrari (!) καθώς η Red Bull βάζει τρικλοποδιά στην εαυτό της | Speedzone Podcast EP39
Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργο Παπαναστασίου, αρκετές εταιρείες στο νησί έχουν προτείνει πιλοτικά έργα σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, κυρίως με τη χρήση ηλιακής ενέργειας. Μια τεχνική επιτροπή για το υδρογόνο έχει διοριστεί για να αναλύσει τον πιθανό ρόλο του υδρογόνου στην εγχώρια αγορά και να καθορίσει κατά πόσο η παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα ενισχύσει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μιλώντας σε άτυπη εκδήλωση για το «πράσινο υδρογόνο» στην Κύπρο, ο υπουργός σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το υδρογόνο φιλοδοξεί να φτάσει σε ετήσια παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων μέχρι το 2030. Με την περσινή πρωτοβουλία REPowerEU, ο στόχος διπλασιάστηκε σε 20 εκατομμύρια τόνους, περιλαμβανομένων όμως και των εισαγωγών.
Μελέτη που εκπονήθηκε με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρείχε διάφορες δυνατότητες για την εισαγωγή του υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα. Ο κ. Παπαναστασίου επεσήμανε την παραγωγή τσιμέντου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τις οδικές, θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές.
Στο μεταξύ 27 εταιρείες από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ολλανδία, τον Λίβανο και τη Ρουμανία συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη δημιουργία της λεγόμενης «κοιλάδας υδρογόνου» (hydrogen valley) στη χώρα μας. Την πρωτοβουλία αποκάλυψε ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Υδρογόνου Μάκης Κετώνης, ο οποίος δήλωσε ότι η ομάδα έχει πολλές ιδέες για την παραγωγή, τη χρήση και την επεξεργασία του «πράσινου υδρογόνου», όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η έννοια της hydrogen valley συνεπάγεται τη δημιουργία ολόκληρης της αλυσίδας αξίας, από την παραγωγή και την αποθήκευση μέχρι τη διανομή και την κατανάλωση. Η κρατική ενίσχυση είναι διαθέσιμη για το πράσινο υδρογόνο, το οποίο λαμβάνεται μέσω ηλεκτρόλυσης με χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας και συνολικά για υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, το οποίο περιλαμβάνει την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας.
Ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (CERA ή ΡΑΕΚ) Ανδρέας Πουλίκας εκτίμησε ότι μέχρι το 2050 το πετρέλαιο θα έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο, ενώ το φυσικό αέριο θα παραμείνει σε περιορισμένη χρήση. Το υδρογόνο, ωστόσο, θα κυριαρχήσει σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένων των οχημάτων και των αεροσκαφών, κατά την άποψή του.
Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε επιχορήγηση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία GreenH2CY από το Ταμείο Καινοτομίας. Το έργο προβλέπεται να αναπτύξει την ικανότητα παραγωγής 150 τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως για σκοπούς μεταφορών. Περιλαμβάνει σχέδια για μια εγκατάσταση αποθήκευσης και ένα πρατήριο καυσίμων. Ο όμιλος εταιρειών GreenH2CY στοχεύει στην εγκατάσταση ηλεκτρολυτών για την παραγωγή 150 τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως για σκοπούς μεταφοράς.