Άλλο ένα βάθρο και τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα για τον Παπασάββα

Στην πρώτη του ουσιαστικά ολοκληρωμένη σεζόν στη USF2000 ο μόλις 15χρονος Ευαγόρας Παπασάββας κατάφερε να βάλει την Κύπρο στο κλαμπ των νικητών και να λάβει την τέταρτη θέση στο καταξιωμένο αυτό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, γεγονός που καθιστά τώρα τον ίδιο ένα από τα πιο υποσχόμενα ταλέντα στον κόσμο του αυτοκινήτου.   

Ο μόλις 15χρονος άσος των αγώνων αυτοκινήτου από τη Λεμεσό, κάτοικος Ohio, κατάφερε να αποδείξει με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος USF2000 ότι η Κύπρος διαθέτει ένα λαμπρό αστέρι το οποίο έχει τη δυνατότητα να την εκπροσωπήσει στα επόμενα χρόνια ακόμη και στο ξακουστό πρωτάθλημα των Indycar.

Ο ίδιος πάλεψε γενναία μετά τον περσινό, σοβαρό τραυματισμό που είχε ενώ έκανε προπόνηση με το kart του και αφού δοκίμασε τα νερά της USF2000 το 2022, έβαλε φέτος στόχο να αποδείξει πως η ταχύτητα που κρύβει στα γονίδιά του και η αποφασιστικότητά του θα τον έβαζαν στο προσκήνιο.   

O Ευαγόρας, που βρέθηκε φέτος αντιμέτωπος με 33 φιλόδοξους αντιπάλους, κατάφερε να σταθεί έξι φορές στο βάθρο των νικητών, έχοντας πετύχει μία νίκη στην πίστα του Mid-Ohio και δύο pole positions για την ομάδα του γνωστού κυνηγού ταλέντων Jay Howard. Ο τελευταίος δικαιώθηκε τελικά με την επιλογή του, μιας και τα πιο πάνω αποτελέσματα έδωσαν στον συμπατριώτη μας την τέταρτη θέση του πρωταθλήματος.

Στο φινάλε της σεζόν, που περιλάμβανε τρεις αγώνες στην πίστα του Portland, ο Παπασάββας ξεκίνησε με το δεξί, πετυχαίνοντας μία δεύτερη θέση την οποία πλαισίωσε από μία πέμπτη και μία έκτη θέση στους επακόλουθους αγώνες, με τη συγκομιδή βαθμών του να τον ανεβάζει από την πέμπτη στην τέταρτη θέση της τελικής βαθμολογίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Ευαγόρας θα μπορούσε να ήταν τρίτος στο πρωτάθλημα εάν δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα με την ιπποδύναμη του κινητήρα του στους δύο τελευταίους αγώνες.

Μια ανάσα από άλλη μια νίκη

Στα δοκιμαστικά της Παρασκευής πλασαρίστηκε στην τρίτη θέση, δείχνοντας τις προθέσεις του, ενώ για τα προκριματικά της ίδιας ημέρας ακολούθησε διαφορετική στρατηγική από τους αντιπάλους του, χρησιμοποιώντας ένα μόνο σετ ελαστικών -αντί για δύο- στοχεύοντας με τον έξυπνο αυτό τρόπο να φυλάξει ένα νέο σετ για τον καθένα από τους τρεις αγώνες.

«Προκρίθηκα στην πέμπτη θέση εφόσον οι αντίπαλοι μπροστά μου είχαν την πολυτέλεια να φορέσουν ένα δεύτερο σετ ελαστικών στο τέλος της περιόδου και να βελτιώσουν τους χρόνους τους, ωστόσο, η στρατηγική μας για τον αγώνα μας έβγαλε ασπροπρόσωπους. Κατάφερα να κάνω μια δυνατή εκκίνηση και να βρεθώ στην τρίτη θέση, ενώ στη συνέχεια προσπέρασα τον πρωταθλητή της χρονιάς, Simon Sikes, για να βρεθώ στη δεύτερη». Ο Ευαγόρας συνέχισε να πιέζει και να φτάνει τον πρωτοπόρο, τον Νεοζηλανδό Jacob Douglas, αλλά τη στιγμή που άρχισε να κάνει όνειρα για τη νίκη ο αγώνας έφτασε στο τέλος του. «Άλλο ένα γύρο και θα έπαιρνα την αρχηγεία», ήταν το σχόλιο του Ευαγόρα.

Μηχανική βλάβη στον δεύτερο αγώνα (ένας από τους κυλίνδρους δεν έκανε κανονική συμπίεση με αποτέλεσμα ο κινητήρας να χάνει ιπποδύναμη) περιόρισε τον ίδιο στην πέμπτη θέση με το πέσιμο της καρό σημαίας και ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να κρατηθεί μπροστά από όσους τον κυνηγούσαν ήταν αξιοθαύμαστος.

Στον τρίτο αγώνα γλίστρησε και τερμάτισε άλλη μια θέση πιο πίσω, στην έκτη, μιας και ο νέος κινητήρας που έβαλε η ομάδα στο μονοθέσιο του δεν είχε την ιπποδύναμη που απολάμβαναν όσοι έτρεχαν μπροστά του και διεκδικούσαν την τελευταία θέση του βάθρου. Σε γενικές γραμμές όμως, ήταν ευχαριστημένος με το κλείσιμο της σεζόν: «Κατάφερα να περάσω από την πέμπτη στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας και αυτό είναι οπωσδήποτε θετικό». 

 

O Παπασάββας χρειάζεται (και αξίζει) οικονομική στήριξη τώρα!

Για να μπορέσει ο χαρισματικός συμπατριώτης μας να ζήσει το όνειρο που θα βάλει τον ίδιο, μαζί και την Κύπρο, στο παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων αυτοκινήτου, χρειάζεται οικονομική στήριξη. Στήριξη από το κράτος και από χορηγούς. Κανείς απ’ όσους έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο δεν μπορεί να τα καταφέρει από μόνος του.

Στην περίπτωση του 15χρονου μόλις Παπασάββα λέμε «χαρισματικός» γιατί έχουμε χρέος να τονίσουμε πως τέτοια ταλέντα και τέτοιες ευκαιρίες δεν εμφανίζονται συχνά σε μια χώρα όπως η δική μας. Αυτός είναι και ο λόγος που αξίζει να επενδύσουμε σε αυτά και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των πλείστων κρατών ανά την υφήλιο.

Το όφελος και η προβολή που μπορεί να έχει η δική μας χώρα, καθώς και οι χορηγοί που θα στηρίξουν τον Ευαγόρα, είναι πολύ μεγάλο. Αρκεί να πούμε πως η διάκριση σε ένα τόσο υψηλό πεδίο του παγκόσμιου αθλητισμού (ειδικά σε μια εποχή που η Κύπρος αλλά και κάθε γωνιά της Γης έχουν πρόσβαση σε αυτό μέσω της τηλεοπτικής κάλυψης και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης) μπορεί να ανεβάσει τους εμπλεκόμενους επενδυτές σε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο.   

Ο Ευαγόρας Παπασάββας αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο υποσχόμενα ταλέντα που εκπροσωπούν τον τόπο μας σε ένα τόσο σημαντικό πρωτάθλημα του εξωτερικού, αφού η USF2000 απέχει δύο μόλις σκαλοπάτια από το ξακουστό πρωτάθλημα των Indycar. Η «χρυσή ευκαιρία», εν όψη και της έναρξης της σεζόν του 2024, δεν πρέπει να χαθεί.

Tags: