Η ΑΗΚ προωθεί την ηλεκτροκίνηση στην Κύπρο

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς, έχει φροντίσει να εγκατασταθούν οι φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων που θα διευκολύνουν και θα προωθήσουν τη μετάβαση και του δικού μας τόπου στην ηλεκτροκίνηση.

Η ηλεκτροκίνηση μπαίνει σιγά-σιγά στη ζωή μας και στην Κύπρο μιας και οι περισσότερες εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων -και οι αντιπροσωπίες τους ανά το παγκόσμιο- στρέφουν την προσοχή τους αποκλειστικά προς αυτή την κατεύθυνση, με προορισμό ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον για όλους.

Διάφοροι παράγοντες που απασχολούν και δικαιολογημένα επηρεάζουν την απόφαση του κοινού να στραφεί άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση είναι το κόστος αγοράς ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, η αξιοπιστία, η αυτονομία του κ.λπ., ενώ εξίσου σημαντικές είναι οι υποδομές που πρέπει να υπάρχουν για να πραγματοποιηθεί η «στροφή» προς την ηλεκτροκίνηση.

Και εδώ είναι που μπαίνει στην εξίσωση η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, η οποία έχει προνοήσει και έχει φροντίσει να εγκατασταθούν οι φορτιστές που θα εξομαλύνουν τη μετάβαση και του δικού μας τόπου στην ηλεκτροκίνηση.

Ξεκινώντας πριν από δέκα περίπου χρόνια, η AHK έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα με την εγκατάσταση των πρώτων δημόσια προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης, ενώ συνεχίζει μέχρι σήμερα να κτίζει και αναπτύσσει τις υποδομές που απαιτούν οι ανάγκες των καιρών, έχοντας προσχεδιάσει το μέλλον.

32 σημεία φόρτισης από την ΑΗΚ με πλάνο ανάπτυξης του δικτύου

Στόχος της Υπηρεσίας e-charge της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Κύπρο με γνώμονα το περιβάλλον και τη μείωση των εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα για ένα καλύτερο και πιο καθαρό περιβάλλον για την Κύπρο και την κοινωνία.

Η υπηρεσία e-charge προσφέρεται από την ΑΗΚ στους συνδρομητές της οι οποίοι είναι χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων σε Παγκύπρια βάση, ενώ στο εγγύς μέλλον η ΑΗΚ θα παρέχει τις υπηρεσίες της και σε μη πελάτες. Με αυτή την υπηρεσία οι χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων έχουν πρόσβαση για ασφαλή και αξιόπιστη φόρτιση του οχήματος τους σε Δημόσιους χώρους όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί φορτιστές.

Συγκεκριμένα, στην Κύπρο υπάρχουν αυτή τη στιγμή 32 σημεία φόρτισης της υπηρεσίας e-charge, με την ΑΗΚ να έχει προσχεδιάσει το μέλλον καθώς ο αριθμός των σταθμών φόρτισης θα αυξάνεται βάσει των αναγκών των πελατών της, με πλάνο αναβάθμισης και ανάπτυξης του δικτύου.

Τα 32 σημεία φόρτισης της AHK στην Κύπρο έχουν τοποθετηθεί κατόπιν γεωγραφικής μελέτης, παρέχοντας διευκολύνσεις για όσους μετακινούνται τόσο εντός όσο και εκτός πόλεως, καλύπτοντας τις διαδρομές προς και από Λάρνακα, Λεμεσό, Τρόοδος, Πάφο, Πόλη Χρυσοχούς και ελεύθερη Αμμόχωστο.  Στόχος βεβαίως είναι η πρακτικότητα και η ευκολία μετακίνησης σε ολόκληρη τη χώρα.

Τύποι φορτιστών και χρόνοι φόρτισης

Από τους 32 σταθμούς φόρτισης της ΑΗΚ, οι 30 είναι ημιταχείας φόρτισης, δυναμικότητας 22kW AC, ενώ στην περίπτωση του Σταθμού Λεωφορείων της Αλάμπρας (πλησίον της αερογέφυρας) και στην έξοδο Σκαρίνου (στο χώρο στάθμευσης της υπεραγοράς Άλφα Μέγα) υπάρχουν δύο ταχυφορτιστές, δυναμικότητας 50kW DC. Στον καθένα από τους 32 σταθμούς φόρτισης της ΑΗΚ υπάρχουν δύο ρευματολήπτες φόρτισης, όπου μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα δύο οχήματα.

Για ένα μέσο ηλεκτρικό όχημα με χωρητικότητα μπαταριάς 55kWh, ενδεικτικά απαιτούνται 3,5 μέχρι 4 ώρες (αναλόγως των τεχνικών χαρακτηριστικών του οχήματος) για πλήρη φόρτιση σε ένα φορτιστή ημιταχείας φόρτισης, εξασφαλίζοντας αυτονομία περίπου 300 χλμ. Αντίστοιχα, σε έναν ταχυφορτιστή, με τα παραπάνω δεδομένα, ο χρόνος φόρτισης μειώνεται στο ¼, όπου το όχημα μπορεί να φορτίσει πλήρως σε μία περίπου ώρα. Οι ενδεικτικές μέσες καταναλώσεις των ηλεκτρικών οχημάτων είναι 18kWh/100 χλμ..