Το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο της Ευρώπης – Είναι ικανό να προκαλέσει «παγκόσμιο χειμώνα»

Πώς η έκρηξη του ηφαιστείου θα μπορούσε να οδηγήσει σε τσουνάμι 33 μέτρων και «βυθίσει» τη γη σε χειμώνα.

Η έκρηξη ενός ηφαιστείου στην γειτονική Ιταλία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει παγκόσμιο… χειμώνα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο φλοιός στο ηφαίστειο Φλεγραία Πεδία (Campi Flegrei) κοντά στη Νάπολη της Νότιας Ιταλίας αποδυναμώνεται και γίνεται πιο επιρρεπής σε μια ρήξη, «καθιστώντας πιθανότερη μια έκρηξη», σημειώνει έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Communications Earth & Environment.

Αν η έκρηξη του ηφαιστείου -υπερηφαίστειο το ονομάζουν οι επιστήμονες- είναι παρόμοια με την τελευταία μεγάλη του πριν από περίπου μισή χιλιετία, τότε θα εκσφενδονιστούν λάβα, τέφρα και ηφαιστειακά αέρια μέχρι τη στρατόσφαιρα!

Τσουνάμι 33 μέτρων

Αυτό θα οδηγούσε σε τσουνάμι 33 μέτρων και στη διασπορά θείου και τοξικής τέφρας, που θα μπορούσε να βυθίσει για χρόνια τη Γη σε χειμώνα, προκαλώντας καταστροφές στις σοδειές και στην άγρια πανίδα και χλωρίδα.

Τον μέγιστο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι περίπου 500.000 κάτοικοι της περιοχής γύρω από το ηφαίστειο, πολλοί εκ των οποίων στην παράκτια πόλη Ποτσουόλι.

Πηγή: intronews.gr

Video: Παρακολουθήστε Ιστορίες από την «Πράσινη Κόλαση» και το μέλλον της Red Bull | Speedzone Podcast EP33