Άλλο ένα βάθρο για τον Παπασάββα στη USF2000

O Κύπριος άσος της USF2000, Ευαγόρας Παπασάββας, έλαμψε και στην πίστα του Sebring, όπου διεξήχθη ο δεύτερος γύρος του αμερικάνικου πρωταθλήματος.

Το παλιό, στρατιωτικό αεροδρόμιο του Sebring, χώρος όπου διεξάγεται η περίφημη 12ωρη κούρσα Σπορ Πρωτοτύπων από το 1950, φιλοξένησε το περασμένο weekend τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος USF2000, στα πλαίσια του ξακουστού Road to Indy.   

Το ανώμαλο οδόστρωμα της πίστας αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για όλους τους φιλόδοξους οδηγούς, με τον Ευαγόρα Παπασάββα, ο οποίος εκπροσωπεί την ομάδα του Jay Howard, να γράφει τον 6ο ταχύτερο χρόνο στα ελεύθερα δοκιμαστικά, παρά το γεγονός πως αντιμετώπισε πρόβλημα με τη δύναμη του κινητήρα του και παρά το γεγονός πως πέτυχε τον χρόνο του ενώ φορούσε ένα σετ χρησιμοποιημένων ελαστικών στο δικό του μονοθέσιο, εν αντιθέσει με ορισμένους ταχύτερους του οδηγούς που έγραψαν τους δικούς τους χρόνους με καινούργια ελαστικά.

Οι ενδείξεις της τηλεμετρίας της ομάδας του Jay Howard αποκάλυψαν πως το μονοθέσιο του συμπατριώτη μας από τη Λεμεσό υστερούσε στις ευθείες (μειωμένη ιπποδύναμη) και αυτός ήταν ο λόγος που ο ίδιος δεν μπόρεσε να καλύψει τη διαφορά του ενός δευτερολέπτου που τον χώριζε από τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας.  

Σαν τέλειωσε η περίοδος των δοκιμαστικών οι μηχανικοί της ομάδας εξέτασαν ξανά και ξανά τα ηλεκτρονικά δεδομένα για να εντοπίσουν τι ήταν εκείνο που επηρέαζε την ιπποδύναμη, παλεύοντας με τον χρόνο προκειμένου να προλάβουν τα απογευματινά προκριματικά. Τελικά δεν εντοπίστηκε κάποια βλάβη στον κινητήρα κι έτσι πάρθηκε η απόφαση να ριχτούν στη μάχη με ό, τι είχαν.

Ο Ευαγόρας κατάφερε να καλύψει κάποιο από το χαμένο έδαφος και να γράψει τον 5ο ταχύτερο χρόνο, ενώ άξιο αναφοράς ήταν το γεγονός πως η περίοδος διακόπηκε πρόωρα λόγω ατυχήματος στην πίστα και ενόσω ο ίδιος βρισκόταν σε έναν ακόμη πιο ταχύ γύρο, που του στέρησε την ευκαιρία να ξεκινήσει στην πρώτη τετράδα.   

Παρόλα αυτά, ο Κύπριος άσος κατάφερε να κάνει καλή εκκίνηση και να βρεθεί στην τέταρτη θέση καθώς οι βολίδες έστριψαν με ορμή στην πρώτη στροφή, συνεχίζοντας τον επιθετικό ρυθμό του που τον ανέβασε μέχρι τον τρίτο γύρο στην τρίτη θέση.

Ο Παπασάββας άρχισε να βάζει την πίεση στον οδηγό που βρισκόταν στη δεύτερη θέση, Simon Sikes, δίνοντας σκληρή μάχη μαζί του μέχρι τα μισά της κούρσας, ώσπου τα ελαστικά του άρχισαν να χάνουν κράτημα και να γλιστρούν καθώς έβαζε τη δύναμη κάτω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τον πλησιάσουν οι οδηγοί που βρίσκονταν στις θέσεις τέσσερα και πέντε, μέχρι που οι δύο συγκρούστηκαν και επέτρεψαν στον Ευαγόρα να πάρει ανάσα και να κρατηθεί στην τρίτη θέση, στην οποία και παρέμεινε μέχρι που έπεσε η καρό σημαία.  

O Ευαγόρας Παπασάββας (δεξιά στη φωτογραφία) πανηγυρίζει την 3η του θέση στο βάθρο. 

Για τον δεύτερο αγώνα του weekend o 15χρονος συμπατριώτης μας έγραψε τον 8ο ταχύτερο χρόνο, αντιμετωπίζοντας έντονο πρόβλημα υποστροφής (οι μηχανικοί του δεν κατάφεραν να βρουν το ιδανικό set-up) με αποτέλεσμα ο ίδιος να ξεκινήσει από εκείνη τη θέση. Στόχος της ομάδας στο μεσοδιάστημα ήταν να επαναφέρει το set-up του μονοθέσιου σε ένα πιο ιδανικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τις θερμοκρασίες και την κατάσταση στην οποία θα βρισκόταν η πίστα το απόγευμα.

«Έχω πολλά προσπεράσματα να κάνω» μας αποκάλυψε ο Παπασάββας κατά την επικοινωνία που είχαμε μαζί του πριν από την κούρσα και αυτό ήταν που ξεκίνησε να κάνει με το που δόθηκε το σήμα της εκκίνησης. Από όγδοος ξεπετάχτηκε στην 5η θέση καθώς οι βολίδες έστριψαν στην πρώτη στροφή, δείχνοντας την αποφασιστικότητά του. Μέχρι να συμπληρωθεί ο πρώτος γύρος ο «ιπτάμενος Κύπριος» βρισκόταν ξανά στην τρίτη θέση.

Ο Ευαγόρας κατάφερε να κρατηθεί για μερικούς γύρους σε αυτή τη θέση, ωστόσο, το μονοθέσιο του άρχισε να γλιστρά -αυτή τη φορά- από την ουρά (στην προσπάθειά τους να ξεφορτωθούν το υποστροφικό set-up ίσως να έκαναν το μονοθέσιο υπερστροφικό) με αποτέλεσμα να γλιστρήσει στα νύχια των οδηγών που ακολουθούσαν.

Η αμυντική οδήγηση ήταν ό, τι καλύτερο μπορούσε να κάνει τώρα και σε μια από τις προσπάθειές του να κρατήσει τη θέση του είχε επαφή με τον αντίπαλό του Elliot Cox, η οποία τον έστειλε για έναν περίπατο από το γρασίδι και εντέλει εκτός πίστας. Κατάφερε, ωστόσο, να επιστρέψει στη δράση για να παλέψει πια από την 8η θέση, αλλά μετά την κούρσα δέχτηκε ποινή για την επαφή που είχε με τον Cox, με αποτέλεσμα να χάσει δύο θέσεις και να καταταγεί στη δέκατη.

Ο Ευαγόρας Παπασάββας υπογράμμισε για άλλη μια φορά με την απόδοσή του στο Sebring πόσο χαρισματικός είναι και παρά το γεγονός πως δεν είχε το καλύτερο weekend από πλευράς set-up, κατάφερε να ανέβει στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα._Δημήτρης Γιόκκας  

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε: SPEEDZONE PODCAST EP25