Ευαγόρας Παπασσάβας: μια μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο να μπει στον παγκόσμιο χάρτη

O νεαρός Κύπριος οδηγός ξεκίνησε να διαπρέπει στο πρωτάθλημα USF2000 των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας με τις επιδόσεις του κατά τη διάρκεια του 2022 πως διαθέτει το χάρισμα για να φτάσει πολύ ψηλά.

Στην πρώτη του μόλις χρονιά πίσω από το τιμόνι μιας μονοθέσιας βολίδας, έχοντας κάνει το άλμα από τα karts, o Ευαγόρας Παπασάββας, σε ηλικία μόλις 14 ετών, απέδειξε πως μπορεί να τα βάλει με τους τρανούς. Άλλωστε, δεν κατάφερε να φτάσει τυχαία εκεί.

Τα πρωταθλήματα που κατέκτησε ύστερα από εντυπωσιακές επιδόσεις στους αγώνες karting των ΗΠΑ, ενθουσίασαν τον μεγάλο κυνηγό ταλέντων και πρώην καταξιωμένο οδηγό αγώνων Jay Howard, ο οποίος του πρόσφερε πέρυσι μια θέση στην ομάδα του για το πρόγραμμα Road to Indy και συγκεκριμένα στο πρωτάθλημα της USF2000.

Η USF2000 αποτελεί το δεύτερο από τέσσερα σκαλοπάτια που οδηγούν στην πόρτα του λαμπρού πρωταθλήματος των Indycar (διαμέσου των πρωταθλημάτων USF Pro 2000 και Indy NXT) και ο συμπατριώτης μας από τη Λεμεσό, κάτοικος της πόλης Cincinnati, έχει την ικανότητα να βάλει μια μέρα την μικρή Κύπρο πάνω στον παγκόσμιο χάρτη.

O Ευαγόρας μπήκε λοιπόν το 2022 για πρώτη φορά στα βαθιά, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του απέναντι σε 30 άλλους φιλόδοξους οδηγούς οι οποίοι κάνουν όνειρα για να φτάσουν μια μέρα στο στερέωμα, καταφέρνοντας να προκριθεί και να βρεθεί σε πολλές περιπτώσεις στην πρώτη δεκάδα, αλλά αυτό δεν λέει όλη την ιστορία.

Ταχύτητα, σταθερότητα στο τέμπο του, αποφασιστικότητα και η ικανότητα να απορροφά πληροφορίες, αναμένεται να τον μεταφέρουν, όπως όλα δείχνουν ενόψει του πρωταθλήματος του 2023, στο επόμενο επίπεδο, όπου ο ίδιος θα μπορεί να αποδείξει πως η επιλογή του Howard δεν ήταν τυχαία.

Μαζί με τον Jay Howard, αρχηγό της ομάδας του και καταξιωμένο πιλότο με δύο συμμετοχές στο Indy 500.

Στα δοκιμαστικά που συμπλήρωσε μετά την ολοκλήρωση της σεζόν στο Indianapolis Chris Griffis Memorial Test, ο Ευαγόρας Παπασσάβας τα έβαλε με πολύ πιο έμπειρους και μεγαλύτερους σε ηλικία οδηγούς από όλο τον κόσμο, γράφοντας με το καλημέρα τον τρίτο ταχύτερο χρόνο από τους 25 συμμετέχοντες και συνεχίζοντας να πλασάρεται στην πρώτη πεντάδα. Στο τέλος, παρά το γεγονός πως φορούσε μεταχειρισμένα λάστιχα στη βολίδα του, κατάφερε να γράψει τον όγδοο χρόνο πίσω από επτά αντιπάλους που φορούσαν καινούργια λάστιχα.

Το πιο πάνω είναι ένα μόνο σημάδι για το πόσο ανταγωνιστικός θα μπορέσει να είναι στους αγώνες φέτος, με την ταχύτητα που διαθέτει να μένει μαζί του από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο επόμενος του στόχος είναι να αξιοποιήσει σωστά και τα επόμενα χειμερινά δοκιμαστικά που απομένουν, επιστρέφοντας στην πίστα του Sebring μετά την παρουσία του εκεί τον Δεκέμβριο, για ένα ακόμη διήμερο test αυτή τη Δευτέρα και Τρίτη.  

Εμείς δεν βλέπουμε την ώρα να ξεκινήσει η σεζόν (στις 4-5 Μαρτίου με την κούρσα στους προκλητικούς δρόμους του St. Petersburg) και να ευχηθούμε στον Ευαγόρα Παπασσάβα, καλές επιτυχίες.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως στον περίφημο «δρόμο προς το Indy» ακολουθούν τον δικό μας οδηγό οι Attikouris Enterprises και Mavrommatis, με τον Ευαγόρα να μένει ανοικτός σε νέες συνεργασίες με χορηγούς, θέλοντας να τους αναδείξει μαζί του και να τους βάλει σε μια παγκόσμια πλατφόρμα._Δημήτρης Γιόκκας