Οι τιμές του νέου Audi Q3 Sportback στην Κύπρο

Η πιο σπορτίφ έκδοση του Q3 αποτελεί προσπάθεια των ανθρώπων από το Ingolstadt να αντιπαρατεθούν με τον ομοεθνή ανταγωνισμό της κατηγορίας.

Αρχικά, όλες οι πληροφορίες συνέτειναν ότι η Audi θα «βαφτίσει» την κουπέ και πιο σπορτίφ σε χαρακτήρα, εμφάνιση και συμπεριφορά έκδοση του Q3 αξιοποιώντας το κατοχυρωμένο από τη γερμανική φίρμα όνομα Q4. Εν τέλει όμως οι ιθύνοντες της Audi επέλεξαν να διατηρήσουν, για λόγους συγγένειας, το όνομα Q3 πλαισιώνοντάς το από το γνώριμο από άλλες εκδόσεις της γκάμας τους «προσδιοριστικό» Sportback. 

Οπτικά, το νέο Q3 Sportback είναι άμεσα διακριτό από το… σκέτο Q3 διαθέτοντας μία ανασχεδιασμένη, σκουρόχρωμη και τρισδιάστατη μάσκα στο εμπρός μέρος (τη γνωστή Singleframe), με διαφορετικές εισαγωγές αέρα και έναν προφυλακτήρα με νέα αισθητική. Όπως είναι φυσικό, η ουσιαστικότερη διαφοροποίηση εντοπίζεται στο πίσω μέρος, όπου η χαμηλότερη κατά 3 εκ. οροφή έρχεται να ενισχύσει το αίσθημα πλάτους της κατασκευής «σβήνοντας» σε λεπτότερες πίσω κολώνες. Το μήκος του αυτοκινήτου είναι κατά τι μεγαλύτερο σε σχέση με το Q3 (+16 χλστ.), ενώ στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις είναι τα φώτα LED – τα Matrix LED φώτα ανήκουν στον προαιρετικό εξοπλισμό της έκδοσης Fastback.

Audi Q3 Sportback

Το μήκος του αυτοκινήτου είναι 4,5 μ., το πλάτος 1,84 μ., το ύψος 1,54 μ. και το μεταξόνιο 2,68 μ. Τα παραπάνω μεγέθη εξασφαλίζουν επαρκείς χώρους στην καμπίνα – μοναδικός συμβιβασμός είναι ο «αέρας» για τα κεφάλια των πίσω. Οι τελευταίοι θα έχουν στη διάθεσή τους τρία καθίσματα, με ρυθμιζόμενη μάλιστα κλίση πλάτης, ενώ κάθε ένα από αυτά θα μπορεί να μετακινηθεί κατά το διαμήκη άξονα του αυτοκινήτου σε μια διαδρομή μήκους 130 χλστ. Ο δε χώρος φόρτωσης με τα καθίσματα στην κανονική τους θέση είναι 530 λίτρα, τιμή που μπορεί να φτάσει τα 1.400 λίτρα με την ολική αναδίπλωσή τους.

Ακόμα και η βασική έκδοση του νέου Audi Q3 Sportback είναι εφοδιασμένη με ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών, τον οποίο ο οδηγός μπορεί να ελέγξει μέσω των διακοπτών που βρίσκονται στο τιμόνι. Στην κεντρική κονσόλα βρίσκεται εγκατεστημένη μία ακόμα οθόνη με διαγώνιο 10,1 ίντσες, η οποία έχει κλίση 10 μοιρών προς τη μεριά του οδηγού – προαιρετικά μπορεί να παραγγείλει κανείς μία μεγαλύτερη με διαγώνιο 12,3 ίντσες – απεικονίζοντας ότι «εμπεριέχεται» στο σύστημα διασύνδεσης, πλοήγησης και ψυχαγωγίας MMI της Audi.

Audi Q3 Sportback

Φυσικά, το νέο Q3 Sportback είναι εφοδιασμένο με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά καλούδια ασφάλειας και υποβοήθησης της οδήγησης. Ανάμεσα τους θα βρει κανείς τα Lane Departure Warning και Lane Change Warning, ενώ το «παρών» δίνει και το Audi pre sense, το οποίο, αρχικά, προειδοποιεί με ηχητικά και οπτικά σήματα τον οδηγό για επικείμενη σύγκρουση ασκώντας εν συνεχεία έντονη πέδηση εφόσον ο χειριστής του οχήματος δεν αντιδράσει έγκαιρα. Από εκεί και πέρα, το Adaptive Cruise Assist είναι ένα ακόμα highlight του αυτοκινήτου «απαλλάσσοντας τον οδηγό από το βάρος πλοήγησης του οχήματος κατά το διαμήκη και εγκάρσιο άξονα», όπως αναφέρει στις επίσημες ανακοινώσεις της η Audi.

To Audi Q3 Sportback είναι εφοδιασμένο – για προφανείς λόγους – με το σύστημα διεύθυνσης μεταβλητού «βήματος» Progressive Steering το οποίο γίνεται όλο και πιο άμεσο όσο αυξάνεται η γωνία του τιμονιού. Την ίδια στιγμή, όλες οι εκδόσεις είναι εφοδιασμένες με την σπορ ανάρτηση των Γερμανών, με τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ να ανήκουν στα έξτρα. Η επιλογή της κατάλληλης ρύθμισης των τελευταίων πραγματοποιείται μέσω του Audi Drive Select, με τον οδηγό να έχει στη διάθεσή του έξι διαφορετικά modes, συμπεριλαμβανομένου του offroad.

Audi Q3 Sportback

Οι εκδόσεις και οι τιμές του Audi Q3 Sportback

Q3 SB 35 TFSI 7 speed Stronic από 35.900 ευρώ
Q3 SB 45 TFSI quattro 7 speed Stronic από 43.500 ευρώ 

Q3 SB 45 TFSIe 7 speed Stronic από 45.900 ευρώ

Q3 SB 35 TDI 7 speed Stronic από 39.500 ευρώ
Q3 SB 40 TDI quattro 7 speed Stronic από 44.500 ευρώ  

Δείτε εδώ το νέο Speedzone podcast: Συζήτηση με τον Κύπριο engineer της Red Bull Racing Χρίστο Χαραλάμπους