Brembo: ο προμηθευτής φρένων της Formula 1

Τα φρένα των μονοθέσιων που διαγωνίζονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 το 2022 δημιουργήθηκαν από την Brembo η οποία έχει πολύ μεγάλη πείρα και βαρύ όνομα ως κατασκευάστρια στον κλάδο.

Ο Όμιλος Brembo έχει δημιουργήσει τα φρένα σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της κάθε ομάδας, με την τεχνολογία της να περιλαμβάνει  τα υδραυλικά υλικά και τα εξαρτήματα τριβής.

Κατά τη διάρκεια της φάσης μελέτης για τα νέα φρένα, σχεδιάστηκαν νέες γεωμετρίες, προκειμένου να επιτευχθούν οι καλύτερες επιδόσεις και να προσαρμοστούν στους νέους περιορισμούς που επιβάλλει η FIA. Με αυτή την έννοια, ο νέος κανονισμός επιτρέπει τη χρήση μεγαλύτερων δίσκων φρένων, λόγω της μεγαλύτερης διαμέτρου των ελαστικών.

Ωστόσο, στον εμπρόσθιο άξονα η εξωτερική διάμετρος των δίσκων άνθρακα αυξήθηκε από 278 mm σε μέγιστο 328 mm, αλλά το μέγιστο πάχος παρέμεινε αμετάβλητο στα 32 mm. Στον πίσω άξονα η διάμετρος έχει αλλάξει από 266 mm σε 280 mm και το πάχος από 28 σε 32 mm. Λόγω της αύξησης αυτής, ο Brembo αναγκάστηκε επίσης να αναθεωρήσει, εκτός από την αρχιτεκτονική των δίσκων, τη γεωμετρία στα τακάκια.

Η αρχιτεκτονική των δίσκων φρένων έχει επίσης τροποποιηθεί. Μέχρι το 2021 είχαν γύρω στις 1.480 τρύπες στον εμπρός δίσκο, με διάμετρο 2,5 mm, και 1050 τρύπες στον πίσω δίσκο. Φέτος οι δίσκοι έχουν τρύπες ελάχιστης διαμέτρου 3mm, γεγονός που εξηγεί γιατί τώρα μειώνεται ο αριθμός στις τρύπες, καθιστώντας κατά μέσο όρο 1.100 μπροστά και 900 στο πίσω μέρος. Ως αποτέλεσμα, η ψυκτική ικανότητα έχει μειωθεί.

Επιπλέον, το πλήρες σύστημα πέδησης αυτής της σεζόν αύξησε το βάρος κατά περίπου 700 γραμμάρια ανά τροχό, πράγμα που σημαίνει συνολική αύξηση στο βάρος του κάθε μονοθέσιου κατά περίπου 3 κιλά.

Εν κατακλείδι, τώρα τα μονοθέσια είναι αρκετά βαρύτερα (το ελάχιστο όριο βάρους τους έχει ανέβει σημαντικά) και αυτό σημαίνει πως οι πιλότοι φρενάρουν πια νωρίτερα για τις στροφές. Ωστόσο, ένα μονοθέσιο με φρένα Brembo μπορεί να επιβραδύνει από τα 330 περίπου χλμ./ώρα στα 80, μέσα σε 130 περίπου μέτρα.

O επίσημος προμηθευτής της Brembo στην Κύπρο είναι η εταιρεία ανταλλακτικών ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ.