Leclerc και Ferrari κλέβουν το pole στη Μελβούρνη

O Charles Leclerc έκλεψε την τελευταία κρίσιμη στιγμή τον κεραυνό από τα χέρια της Red Bull στην Αυστραλία για να κατακτήσει το δεύτερο του pole position στη σεζόν με την ομάδα της Ferrari, ύστερα από μια συναρπαστική μάχη που είχαν οι δύο ομάδες στην πίστα της Μελβούρνης.

Το σημερινό ήταν το πρώτο pole position της Ferrari στην πίστα μετά από 15 χρόνια (το 2007 ο Kimi Raikkonen πήρε το pole και κέρδισε την επόμενη ημέρα την πρώτη του κούρσα ως πιλότος της ιταλικής ομάδας) και ο Leclerc οδήγησε όπως πάντα με μαεστρία για να το πάρει.    

Ο 24χρονος Μονεγάσκος σταμάτησε τα χρονόμετρα 286 χιλιοστά του δευτερολέπτου ταχύτερα από τον μεγάλο για φέτος αντίπαλό του Max Verstappen, ο οποίος δήλωσε πως δεν είχε την αυτοπεποίθηση για να παλέψει στο όριο αυτό το weekend.

Ο Ολλανδός θα ξεκινήσει τον αυριανό αγώνα μπροστά από τον ομόσταβλό του Sergio Perez (το μονοθέσιο του οποίου έδειχνε πολύ πιο σταθερό στην πίστα και σίγουρα λιγότερο νευρικό στην ουρά) γεγονός που υπογραμμίζει πόσο σκληρά πάλεψε ο Verstappen για να γράψει τον δικό του χρόνο.

Άτυχος με την κόκκινη σημαία φάνηκε ο Carlos Sainz (έγραψε τελικά μόλις τον 9ο ταχύτερο χρόνο) ενώ ένα πρόβλημα με το starter της δικής του Ferrari δεν του επέτρεψαν να παλέψει για το pole position. Ο ίδιος γνωρίζει πως καθώς οι αγώνες περνούν και χάνει βαθμούς από τον ομόσταβλό του, θα υποχρεωθεί σε κάποια στιγμή να παίξει υποστηρικτικό ρόλο.

Άξιο αναφοράς για αύριο είναι να δούμε πως θα συμπεριφερθούν τα δύο αντίπαλα μονοθέσια στον μακρύ αγώνα (η Ferrari αντιμετώπισε κάποια προβλήματα με το porpoising αυτό το weekend) αλλά όπως όλα δείχνουν η μεταξύ τους μάχη -σε μια street πίστα με τρεις ζώνες DRS- θα είναι και πάλι σκληρή.  

Τον τέταρτο ταχύτερο χρόνο έγραψε ο Lando Norris με την ελαφρώς βελτιωμένη McLaren, η οποία επωφελήθηκε από τις ατυχίες άλλων για να πετύχει ένα αποτέλεσμα που δεν θα μπορούσε υπό κανονικές συνθήκες να πετύχει.  

Από τις θέσεις πέντε και έξι θα ξεκινήσουν οι δύο πιλότοι της Mercedes. Ο Lewis Hamilton, ο άνθρωπος που ξεκίνησε τα προηγούμενα έξι Grand Prix στην Αυστραλία από το pole position, έγραψε τον 5o ταχύτερο χρόνο, με την ομάδα της Mercedes να εξακολουθεί να ταλαιπωρείτε από το φαινόμενο του porpoising (πιο έντονο στην street πίστα της Μελβούρνης) με τον Βρετανό πιλότο να μένει φέτος ένα σχεδόν δευτερόλεπτο μακριά από το pole του Leclerc.  

Leclerc, Verstappen και Hamilton -μεταξύ άλλων- παραπονέθηκαν στις ομάδες τους κατά το Q2 αναφέροντας πως δεν είχαν την όραση για να παλέψουν στην πίστα (πρόβλημα με το χρώμα του ανεμοθώρακα του κράνους τους καθώς ο ήλιος άρχισε να κατεβαίνει) μιας και ο αγώνας στην Αυστραλία διεξάγεται φέτος τον Απρίλιο.

Μεγάλη ατυχία είχε ο Fernando Alonso, ύστερα από ατύχημα στο Q3 καθώς συμπλήρωνε έναν εξαιρετικό «ιπτάμενο γύρο» (ήταν ταχύτερος από όλους εκείνη τη στιγμή στο μεσαίο τμήμα της πίστας!) γεγονός που τον περιόρισε στην δέκατη μόλις θέση. Η Μελβούρνη είναι η πίστα όπου ο Ισπανός πρωταθλητής έκανε το ντεμπούτο του στην F1 πριν από 21 ολόκληρα χρόνια και με το αναζωογονημένο μονοθέσιο της Alpine σίγουρα έχει ακόμη πολλά να μας προσφέρει.   

Απογοήτευση είχαμε από μέρους των Valtteri Bottas (που έγραψε τον 12ο μόλις ταχύτερο χρόνο με την Alfa Romeo) και Kevin Magnussen (ταλαιπωρήθηκε με την υγεία του και συγκεκριμένα με προβλήματα ναυτίας την Παρασκευή) ο οποίος θα ξεκινήσει τον αυριανό του αγώνα από την 17η μόλις θέση, στην πίστα όπου τερμάτισε δεύτερος στον πρώτο αγώνα της καριέρας του το 2014.

O Latifi συνέχισε τις σταθερές εμφανίσεις του με άλλο ένα… ατύχημα στη Formula 1, το οποίο θα στοιχίσει σίγουρα ακριβά στη Williams σε αυτή την εποχή του περιορισμού στον προϋπολογισμό των ομάδων.

Το ατύχημα συνέβη ύστερα από παρεξήγηση με τον Stroll της Aston Martin και -όπως τελικά έμελλε να γίνει- οι πιλότοι της πράσινης ομάδας έχουν ξοδέψει αυτό το weekend περισσότερο χρόνο στη σέλλα ενός σκούτερ παρά μέσα στο μονοθέσιο τους.

Τελευταίος ήταν ο Sebastian Vettel (το μισοφορεμένο κράνος στο κεφάλι του δεν φαίνεται να κατεβαίνει αυτό το weekend) και όπως όλα δείχνουν ο τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής -που έχασε τους πρώτους δύο αγώνες λόγω covid- θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον τέταρτο αγώνα της σεζόν στην Imola προτού κάνει ένα κανονικό ντεμπούτο στα φετινά προκριματικά._Δημήτρης Γιόκκας   

ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ