Ευέλικτη και πολυτελής: Η πρώτη Macan T από την Porsche

Στην γκάμα των επιτυχημένων μοντέλων της Porsche προστέθηκε πλέον η Macan T. Πρόκειται για το πρώτο τετραθέσιο sport αυτοκίνητο που θα φέρει το ειδικό διακριτικό Τ, το οποίο έως τώρα διέθεταν αποκλειστικά τα μοντέλα 911 και 718.

Από τη δεκαετία του 1960, το γράμμα Τ συμβολίζει για την Porsche μια μοναδική μορφή δυναμικής οδήγησης. Σημαίνει «Touring» και χρησιμοποιείται στα μοντέλα που προσφέρουν μια ιδιαίτερη, αυθεντική εμπειρία οδήγησης, χάρη στις ακριβείς ρυθμίσεις, τον αποκλειστικό εξοπλισμό και τους αποδοτικούς κινητήρες τους. Πιστή στο πνεύμα της Porsche 911 T του 1968, η νέα Macan Τ διαθέτει απίστευτα δυναμικές ρυθμίσεις και έναν δίλιτρο κινητήρα turbo μειωμένου βάρους, σε συνδυασμό με μια αθλητική σχεδίαση και μια γκάμα βασικού εξοπλισμού που είναι ιδανικός για sport οδήγηση. Με τη φιλοσοφία αυτή, η Macan T τοποθετείται ανάμεσα στην Macan και την Macan S.

Μειωμένο βάρος για ευέλικτη απόκριση

Ο δίλιτρος τετρακύλινδρος κινητήρας turbo της Macan T (κατανάλωση καυσίμου σε μεικτό κύκλο (WLTP): 10,7 – 10,1 λ./100 χλμ., εκπομπές CO₂ σε μεικτό κύκλο (WLTP): 242 – 229 γρ./χλμ., συνδυάζει μεγάλη ευελιξία, χαμηλό βάρος και σχεδίαση συμπαγών διαστάσεων, αποτελώντας μια μονάδα που προσφέρει ιδανική ισορροπία βάρους και επιδόσεων. Σε σύγκριση με τον κινητήρα V6 biturbo των 2,9 λίτρων που διαθέτει η Macan S (κατανάλωση καυσίμου σε μεικτό κύκλο (WLTP): 11,7 – 11.1 λ./100 χλμ., εκπομπές CO₂ σε μεικτό κύκλο (WLTP): 265 – 251 γρ./χλμ.,και τα μοντέλα GTS  (κατανάλωση καυσίμου σε μεικτό κύκλο (WLTP): 11,7 – 11,3 λ./100 χλμ., εκπομπές CO₂ σε μεικτό κύκλο (WLTP): 265 – 255 γρ./χλμ., ο κινητήρας της Macan T ζυγίζει 58,8 κιλά λιγότερα στον μπροστινό άξονα. Έτσι, το όχημα αποκτά άριστες επιδόσεις στην επιτάχυνση από στάση, καθώς και βέλτιστη ευελιξία στις στροφές.

Η Macan T έχει ισχύ 265 ίππων και ροπή 400 NM, χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στη ακρίβεια της σχεδίασης και προσφέρουν συναρπαστική οδήγηση. Όπως συμβαίνει γενικά με το συγκεκριμένο compact SUV, o κινητήρας συνδυάζεται με ένα γρήγορο επτατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη (PDK), καθώς και με το σύστημα τετρακίνησης Porsche Traction Management (PTM). Η ευρεία κατανομή της ροπής εξασφαλίζει ζωντανή επιτάχυνση σε όλες τις συνθήκες οδήγησης. Διαθέτοντας το πακέτο Sport Chrono του βασικού εξοπλισμού που περιλαμβάνει τον διακόπτη αλλαγής προγράμματος οδήγησης και το κουμπί Sport Response στο τιμόνι, η Macan T επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 6,2 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική της ταχύτητα αγγίζει τα 232 χλμ./ώρα.

Η Macan T είναι το μόνο μοντέλο Porsche που διαθέτει χαλύβδινη ανάρτηση με το σύστημα Ενεργητικής Διαχείρισης Ανάρτησης Porsche (PASM) στον βασικό της εξοπλισμό, καθώς και χαμηλωμένο αμάξωμα κατά 15 χλστ. Οι αντιστρεπτικές ράβδοι στον μπροστινό άξονα είναι πιο άκαμπτες, ενώ η ρύθμιση του πλαισίου έχει βελτιστοποιηθεί για να δημιουργηθεί η τέλεια ανάρτηση για το όχημα και τον κινητήρα και έτσι ο οδηγός να απολαμβάνει εξαιρετική απόκριση στο τιμόνι, καθώς και ευέλικτη οδική συμπεριφορά.

Το σύστημα Διαχείρισης Πρόσφυσης Porsche (PTM) επίσης έχει προσαρμοστεί στις οδηγικές απαιτήσεις της Macan T, καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένο για να δίνει έμφαση στην πίσω κίνηση. Μια ακόμα επιλογή είναι η προσθήκη προσαρμοζόμενης αερανάρτησης με το σύστημα PASM και το περαιτέρω χαμήλωμα του αμαξώματος κατά 10 χλστ., το οποίο αποτελεί νέο χαρακτηριστικό των μοντέλων Macan με τετρακύλινδρους κινητήρες. Ο προαιρετικός εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης το Σύστημα Κατανομής Ροπής Porsche Torque Vectoring (PTV), το οποίο έχει προσαρμοστεί στα δυναμικά χαρακτηριστικά του μοντέλου Τ και ενισχύει ακόμα περισσότερο τα δυναμικά χαρακτηριστικά της οδήγησης.

Πολυτελείς λεπτομέρειες μέσα και έξω

Η Macan T διαθέτει επίσης σχεδιαστικά χαρακτηριστικά σε μεταλλικό χρώμα Agate Grey Metallic μπροστά, στις πλευρές και πίσω, τα οποία διαφοροποιούν το όχημα από άλλα μοντέλα της σειράς. Η αποκλειστική αντίθεση των χρωμάτων ξεχωρίζει στη βαμμένη μπροστινή επένδυση, στους εξωτερικούς καθρέφτες, στις πλευρικές επενδύσεις, στην αεροτομή της οροφής και στα λογότυπα του πίσω μέρους. Οι sport απολήξεις της εξάτμισης και τα πλαίσια των παραθύρων σε μαύρο (γυαλιστερό) χρώμα περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό, ενώ στις πλευρικές επενδύσεις υπάρχει το λογότυπο «Macan T» σε μαύρο χρώμα. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης ζάντες Macan S 20 ιντσών, αποκλειστικά σε σκούρο χρώμα τιτανίου. Για το εξωτερικό, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 13 απλά, μεταλλικά και ειδικά χρώματα.

Το εσωτερικό της Macan T έχει τη δική του, ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Τα θερμαινόμενα sport καθίσματα με οκτώ ηλεκτρικές ρυθμίσεις διαθέτουν αποκλειστική ταπετσαρία που βασίζεται στο πακέτο εξοπλισμού με τα μαύρα δέρματα. Στο κέντρο των μπροστινών καθισμάτων και στα εξωτερικά πίσω καθίσματα ξεχωρίζει το σχέδιο Sport-Tex, ενώ στα μπροστινά προσκέφαλα υπάρχει το λογότυπο Porsche. Η αντίθεση των χρωμάτων συνεχίζεται από το εξωτερικό και στο εσωτερικό, όπου χρησιμοποιούνται διακοσμητικές ασημί ραφές στα καθίσματα, στα προσκέφαλα και στο τιμόνι.

Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης ένα θερμαινόμενο sport τιμόνι GT πολλαπλών λειτουργιών, καθώς και το χρονόμετρο Sport Chrono στο επάνω μέρος του ταμπλό. Τα μαρσπιέ στις πόρτες είναι από μαύρο αλουμίνιο (βασικός εξοπλισμός) και διαθέτουν το λογότυπο Macan T. Στον προαιρετικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται το sport τιμόνι GT πολλαπλών λειτουργιών σε σχέδιο Race-Tex, καθώς και επενδύσεις ανθρακονημάτων και ιονιστής.

Η Macan T διαθέτει επίσης όλα τα νέα στοιχεία του μοντέλου που ανανεώθηκε το καλοκαίρι του 2021, όπως τη νέα κεντρική κονσόλα με εξελιγμένη γυάλινη εμφάνιση και επιφάνεια αφής, καθώς και το σύστημα Διαχείρισης Επικοινωνιών Porsche (PCM) που προσφέρει πλήρη δικτύωση και διαθέτει οθόνη αφής 10,9 ιντσών, καθώς και σύστημα πλοήγησης online ως μέρος του βασικού εξοπλισμού.

H εταιρεία A.I. Motokinisi Ltd είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος των αυτοκινήτων Porsche στην Κύπρο με εκθεσιακούς χώρους σε Λευκωσία και Λεμεσό