Ο νέος αστέρας του «Indy 500» μπορεί να είναι Κύπριος!

Η μικρή Κύπρος, που διακρίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χάρη στους χαρισματικούς οδηγούς μας Ευτύχιο Έλληνα, Βλαδίμηρο Τζιωρτζή, Αλέξαντρο Τσουλόφτα και μερικούς άλλους, διαθέτει τώρα άλλο ένα ανερχόμενο αστέρι, που θα έχει τη δυνατότητα στα επόμενα χρόνια να λάμψει στο στερέωμα των ΗΠΑ.

Ευαγόρας Παπασάββας. Να θυμάστε το όνομα. Πρόκειται για έναν 13χρονο συμπατριώτη μας με ρίζες από τη Λεμεσό, κάτοικο της πόλης Cincinnati των ΗΠΑ, ο οποίος φιλοδοξεί να βαδίσει στα χνάρια αστέρων του ξακουστού πρωταθλήματος Indycar Series, όπως οι Scott Dixon, Paul Tracy, Alessandro Zanardi και Juan Pablo Montoya.

Έχοντας περάσει με επιτυχία μέσα από το άκρως ανταγωνιστικό πεδίο των αγώνων karting στις ΗΠΑ, όπου και ξεκίνησε να διαπρέπει από το 2016, κατακτώντας πρωταθλήματα στις κατηγορίες Full Throttle Winter Leage Series, KRA Series, Stars Mini και Pro-Am Mini, o Ευαγόρας κατάφερε να μπει πάνω στον χάρτη των ταλέντων οδήγησης της Αμερικής.

Δεν άργησε να μπει και πάνω στο ραντάρ του κυνηγού-ταλέντων Jay Howard, πρώην οδηγού αγώνων και πρωταθλητή Indy Lights με δύο συμμετοχές στο περίφημο Indy 500, ο οποίος του έκανε φέτος πρόταση να γίνει μέλος της δικής του Ακαδημίας Οδηγών, με στόχο να του εξασφαλίσει στα αμέσως επόμενα χρόνια μια θέση στο πρώτο υπόβαθρο του λεγόμενου Road to Indy.

O Jay Howard μαζί με τον φιλόδοξο Κύπριο οδηγό

Το Road to Indy αποτελεί ουσιαστικά τη «σκάλα» που οδηγεί στο στερέωμα των αγώνων αυτοκινήτου στις ΗΠΑ (το πρωτάθλημα Indycar Series δηλαδή) διαμέσου των κατηγοριών USF2000, Indy Pro 2000 και Indy Lights. Είναι ένας δρόμος που αναδεικνύει οδηγούς όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά απ’ όλο τον κόσμο, με τα πιο πρόσφατα αστέρια που έβγαλε να είναι οι Oliver Askew, Rinus VeeKay και Patricio O’Ward, που διεκδικούν την πρωτιά σήμερα στους αγώνες των Indycars, με τον τελευταίο να διεκδικεί μάλιστα φέτος τον τίτλο.

O Howard πρόσεξε κάτι πολύ ξεχωριστό στον συμπατριώτη μας, δίνοντας την περασμένη βδομάδα στον Ευαγόρα Παπασάββα την ευκαιρία να οδηγήσει ένα μονοθέσιο της κατηγορίας USF2000 (στην πίστα Autobahn Country Club της Joliet, στο Illinois) με τον Κύπριο οδηγό να γράφει εξαρχής εντυπωσιακούς χρόνους και να ενθουσιάζει με το πηγαίο ταλέντο και ώριμη προσέγγισή του.

Το εντυπωσιακό με το Road to Indy είναι ότι προσφέρει στα ανερχόμενα ταλέντα την ευκαιρία να αγωνιστούν τα ίδια Σαββατοκύριακα και στις ίδιες πίστες με τις κορυφαίες ομάδες του Indycar Series και, το κυριότερο απ’ όλα, μπροστά στα μάτια των στελεχών των ομάδων και των χορηγών του πρωταθλήματος, που ψάχνουν πάντοτε για νέο αίμα.  

Η συνάντησή μας με τον Ευαγόρα Παπασάββα στη Λεμεσό  

Όταν μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε πρόσφατα τον Ευαγόρα για λίγο στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια των διακοπών που έκανε στο νησί με τον πατέρα και μέντορά του Νεκτάριο, διαπιστώσαμε ότι είναι ένας πολύ συνειδητοποιημένος νεαρός, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την αφοσίωσή του στο να γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους οδηγούς στον κόσμο.

Η σωστή ανατροφή που του έχει δώσει η οικογένειά του και η αμερικανική κουλτούρα η οποία τον έχει ωριμάσει (ο ίδιος γνωρίζει από αυτή τη μικρή ηλικία τις μεγάλες δυσκολίες και τις θυσίες που απαιτούνται για να φτάσει κανείς στο στερέωμα των αγώνων αυτοκινήτου) είναι τα στοιχεία που τον ξεχωρίζουν με την πρώτη και είμαστε βέβαιοι πως σε συνδυασμό με το χάρισμα που διαθέτει, ο Ευαγόρας Παπασάββας θα φτάσει μια μέρα πολύ ψηλά._Δημήτρης Γιόκκας