Στην Κύπρο το νέο Renault Arkana (τιμές)

Πρόκειται για το νέο, υβριδικό SUV μοντέλο της Γαλλικής εταιρείας, το οποίο έχει φτάσει πρόσφατα στις εκθέσεις του Ομίλου Πιλακούτα.

Το νέο Arkana, που ξεχωρίζει σχεδιαστικά και τεχνολογικά, συνιστά την πιο πρόσφατη πρόταση της Renault στην απαιτητική «αρένα» των SUV. Το όνομα του μοντέλου προκύπτει από το λατινικό «Arcanum», που σημαίνει «μυστικό», με τη Renault να αποκαλύπτει το δικό της… μυστικό όπλο της κατηγορίας C των πολυμορφικών που ονομάζετε Arkana.

Το Arkana αποτελεί ένα SUV μοντέλο με κουπέ χαρακτηριστικά και η Renault φιλοδοξεί να ικανοποιήσει μαζί του τις ετερόκλητες ανάγκες των καταναλωτών, προσφέροντάς τους ένα τεχνολογικά προηγμένο όχημα που συνδυάζει την κομψότητα ενός σπορ κουπέ με τη στιβαρότητα ενός καλοζυγισμένου SUV.

Το αυτοκίνητο βασίζεται στην πολυχρηστική πλατφόρμα CMF-B, στην οποία «πατούν» επίσης οι πιο πρόσφατες γενιές των Clio και Captur. Οι διαστάσεις του (μήκος 4.568, πλάτος 1.821, ύψος 1.571 και μεταξόνιο 2.720 χιλιοστά), οι τροχοί διαμέτρου 690 χιλιοστών, η απόσταση 190 χιλιοστών από το έδαφος και η κλίση του αμαξώματος στο πίσω μέρος, διαμορφώνουν τον δυναμικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Ο πολύπλευρος χαρακτήρας του Arkana αποτυπώνεται στη μεγάλη απόσταση από το έδαφος και στα πληθωρικά φτερά που φιλοξενούν τους μεγάλους τροχούς των 19 ιντσών ενώ παράλληλα, η κομψότητα υπογραμμίζεται από την ψηλή γραμμή των ώμων του αμαξώματος, τον κουπέ σχεδιασμό, τα πλευρικά χρωμιωμένα διακοσμητικά και την πανοραμική γυάλινη οροφή.

Στο εσωτερικό του Arkana, η ψηφιοποίηση είναι φανερή. Ο πίνακας οργάνων προσφέρεται σε εκδοχές 4,2 , 7 ή 10,2 ιντσών, ενώ η κεντρική οθόνη έχει διαστάσεις 7 ή 9,3 ιντσών. Η κεντρική κονσόλα διαθέτει έναν ευμεγέθη χώρο αποθήκευσης αντικειμένων και προσφέρει ασύρματη φόρτιση για smartphone, τη στιγμή που το Arkana εφοδιάζεται συνολικά με 4 θύρες USB (δύο εμπρός και δύο πίσω).

Από πλευράς ευρυχωρίας, ο χώρος για τα πόδια και τα γόνατα των πίσω επιβατών είναι 305 και 211 χιλιοστά αντίστοιχα -ο μεγαλύτερος στην κατηγορία σύμφωνα με τη Renault- ενώ η χωρητικότητα αποσκευών είναι 513 λίτρα (438 λίτρα στην υβριδική έκδοση).

Η εντυπωσιακή έκδοση RS Line, εκτός από το πιο σπορτίφ αμάξωμα, διαθέτει και περιποιήσεις στο εσωτερικό, όπως φινίρισμα από κάρμπον και προσθήκη κόκκινης γραμμής στο ταμπλό ή την οροφή.

Το Arkana υιοθετεί την τεχνολογία E-Tech, με την καρδιά του υβριδικού συστήματος κίνησης να είναι η ίδια με εκείνη του Clio E-Tech. Αποτελείται από έναν 1.600άρη κινητήρα χωρίς τούρμπο, μία μπαταρία και δύο ηλεκτροκινητήρες (συνολικής απόδοσης 145 ίππων) που συνδυάζονται με ένα multi-mode κιβώτιο των επτά ταχυτήτων.  

Το υβριδικό σύστημα, που είναι προϊόν των εμπειριών  που η γαλλική μάρκα απέκτησε από την εμπλοκή της στη Formula 1, μπορεί να προσφέρει έως και 80% των αστικών μετακινήσεων μέσω του ηλεκτρικού συστήματος, μειώνοντας την κατανάλωση εντός πόλης έως και 40%. Παράλληλα, στη βέλτιστη απόδοση συνεισφέρουν το προηγμένο τεχνολογικά αυτόματο κιβώτιο multi-mode, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας και το αυτόματο σύστημα φόρτισης της μπαταρίας. Επιπλέον, μέσω του συστήματος Multi-Sense, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ των προφίλ οδήγησης Eco, My Sense και Sport. Η πρώτη περίπτωση αφορά στην ελάχιστη κατανάλωση, η δεύτερη για καθημερινή μετακίνηση και η τρίτη, για πιο σπορ επιδόσεις, συνδυάζοντας τα δύο κινητήρια σύνολα.

Στην Κύπρο το νέο Renault Arkana είναι επίσης διαθέσιμο με τον 1.300άρη TCe βενζινοκινητήρα, σε συνδυασμό με mild-hybrid σύστημα των 12V. Μαζί με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (EDC) των 7 σχέσεων, η συγκεκριμένη μονάδα κίνησης αποδίδει 140 ίππους και 260 Nm ροπής από τις μόλις 1.600 σ.α.λ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το νέο κουπέ SUV της Renault εφοδιάζεται με πλειάδα τεχνολογικών συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης όπως: Highway&Traffic Jam Companion, Adaptive Cruise Control, Αυτόματη εναλλαγή φώτων, Active Emergency Braking, Blind Spot Warning, Lane Departure Warning και Lane Guard System, Traffic Sign Recognition με προειδοποίηση υπέρβασης ορίου, Rear Cross Traffic, κάμερα 360 μοιρών, Easy Park Assist, αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός/πίσω κ.λπ.

Στη χώρα μας οι τιμές του νέου Arkana, το οποίο βρίσκεται ήδη στις εκθέσεις του CharPilakoutas Group, ξεκινούν από τις 26.900 ευρώ για την βενζινοκίνητη έκδοση 1.3TCe Mild Hybrid, και από τις 30.000 ευρώ για την υβριδική έκδοση 1.6 E-Tech.