Pole για τον σπινθηροβόλο Verstappen στο βροχερό Spa! (δεύτερος ο Russell με τη Williams!)  

Τυπικός «Spa» καιρός υποδέχτηκε τους μονομάχους της Formula 1 στη σημερινή περίοδο προκριματικών του Βελγικού Grand Prix (η λέξη «Spa» άλλωστε σημαίνει νερό) και αυτό ήταν αρκετό για να προκληθούν εκπλήξεις.

Οι συνθήκες κάτω απ’ αυτά τα δεδομένα ήταν όπως πάντοτε περίπλοκες αφού, λόγω των μεγάλων υψομετρικών διαφορών στον γύρο, το ένα μέρος της πίστας είναι συνήθως στεγνό (ή σχεδόν στεγνό) και το άλλο βρεγμένο. Ένα ευαίσθητο δεξί πόδι, σβέλτα αντανακλαστικά και… λίγη τύχη, μπορούν να αρπάξουν σε τέτοια περίπτωση την επιτυχία από τα δόντια της καταστροφής. 

Ο Lando Norris, που έγραψε τον ταχύτερο χρόνο στο Q2, είχε ένα μεγάλο ατύχημα στην έξοδο της Eau Rouge (καθώς ανηφόριζε για τη Redaillon) όταν η βροχή -η οποία επέστρεψε με την έναρξη του Q3- τσάκωσε τον εντυπωσιακό μέχρι εκείνη τη στιγμή άσο της McLaren.  

Η περίοδος προκριματικών διακόπηκε ως αποτέλεσμα με κόκκινη σημαία, μέχρι να σταματήσει η καταρρακτώδης βροχή και να στεγνώσει κάπως η πίστα. Αυτό ήταν που έγινε, με τις ομάδες της Mercedes και Red Bull να επιλέγουν για την τελική τους προσπάθεια για το pole position τα ελαστικά intermediates (για ανάμικτες συνθήκες) παίρνοντας το ίδιο ρίσκο.

Στο τέλος εκείνος που ξεπρόβαλε θριαμβευτής μέσα από το πυκνό σύννεφο νερού, δαμάζοντας τα στοιχεία της φύσης, ήταν ο Max Verstappen, ο οποίος κατάφερε να νικήσει τον φανταστικό George Russel, που έγραψε τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο με την «νωθρή» Williams και που άφησε τον Hamilton στην τρίτη θέση στη Σαββατιάτικη μάχη των Αρδεννών.

Ο Sebastian Vettel πραγματοποίησε άλλη μια εντυπωσιακή εμφάνιση με την Aston Martin για να προκριθεί στην τέταρτη θέση, ενώ ο Pierre Gasly έγραψε τον πέμπτο ταχύτερο χρόνο με την Alpha Tauri του, σταματώντας τα χρονόμετρα μπροστά από τους Perez, Bottas, Ocon και Ricciardo.

Οι δύο Ferrari θα ξεκινήσουν την κούρσα από τις  θέσεις 11 και 13, με τον Leclerc (που είχε άλλη μια έξοδο από την πίστα σήμερα) να γράφει ταχύτερο χρόνο από τον Sainz, ενώ ο Alonso, που ανανέωσε πρόσφατα το συμβόλαιο του με την Alpine για το 2022, θα ξεκινήσει τον αγώνα του με τη γαλλική ομάδα από τη 14η  θέση.

Ο μεγάλος «παλαίμαχος» του Spa, Kimi Raikkonen, που κέρδισε το Βελγικό Grand Prix στην πίστα τέσσερεις φορές στην καριέρα του (μόνο οι Schumacher και Senna μετρούν περισσότερες νίκες εκεί) δεν κατάφερε να «κόψει το νήμα» στο Q1 και θα ξεκινήσει την αυριανή κούρσα από την 19η θέση με την… ελβετική Alfa Romeo. Η τελευταία φορά που μια ομάδα με το ίδιο όνομα κέρδισε την κούρσα ήταν το μακρινό 1951 με τον Giuseppe Farina, ο οποίος οδηγούσε μια... πραγματική Alfa.

Μπροστά από τον Kimi θα ξεκινήσει ο Mick Schumacher, 30 ακριβώς χρόνια μετά τον αγώνα στον οποίο ο πατέρας του έβαλε το πρώτο λιθαράκι της ένδοξης καριέρας του με την αδύναμη ομάδα της Jordan, προτού γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος του Spa._Δημήτρης Γιόκκας