Πρόκειται για αγώνα που έχει κατακτήσει μια θέση στο πάνθεον όσων διεξάγονται μια φορά το χρόνο δίπλα σε Dakar, 24 Ώρες του Le Mans και Indy 500 καθώς από το 1916, η Ανάβαση του Pikes Peak, στο Colorado των Η.Π.Α., δίνει το δικό της χρώμα στα τεκταινόμενα του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Πρόκληση ανεξαρτήτως οδοστρώματος
Τι ήταν αυτό που έκανε την Ανάβαση Pikes Peak τόσο ξεχωριστή, ώστε να αποκτήσει και τον χαρακτηρισμό “Race to the clouds” ή ελληνιστί, αγώνας προς τα σύννεφα; Η απάντηση είναι εύκολη και αφορά, στη μορφολογία της διαδρομής. Η οποία, ξεκινά από το 7ο μίλι της οδού που ανεβαίνει στο βουνό Pikes Peak και ολοκληρώνεται έπειτα από 19,99 χιλιόμετρα και 156 στροφές, τη στιγμή που η διαφορά υψομέτρου ανάμεσα στον τερματισμό και την εκκίνηση είναι 1.440 μέτρα (η εκκίνηση βρίσκεται στα 2.862 και ο τερματισμός στα 4.302 μέτρα), με τη μέση κλίση να είναι 7,2%. Τα παραπάνω στοιχεία, καθιστούν την ανάβαση σε ιδιαίτερη πρόκληση τόσο για τους οδηγούς, όσο και για τα αυτοκίνητα, αφού η σωστή διαχείριση της διαφοράς υψομέτρου απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία και φυσικά, οι 156 στροφές, μνήμη υπερσύγχρονου υπολογιστή…
Από το 1916, όταν και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, μέχρι και πέρυσι, η Ανάβαση Pikes Peak διεξάγεται ανελλιπώς, προφανώς εκτός από τις περιόδους 1917-1919 και 1942-1945, λόγω του Α’ και Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αντίστοιχα. Στον εκκίνηση έχουν βρεθεί κάθε λογής αυτοκίνητα, από αγωνιστικά που εντάσσονται στην κατηγορία παραγωγής, μέχρι πρωτότυπα και “open wheel” μονοθέσια, ενώ μοναδική εικόνα δημιούργησε και η παρουσία μοτοσικλετών.
Από το 2012, η Ανάβαση Pikes Peak πραγματοποιείται σε ασφάλτινη επιφάνεια, γεγονός που σίγουρα της κόστισε σε αίγλη, ωστόσο δεν της αφαίρεσε την ξεχωριστή προσωπικότητα.
Οι πρωταγωνιστές
Έως το 1984, όταν και έλαβαν μέρος η γνωστή μας Γαλλίδα και τότε εργοστασιακή οδηγός της Audi, Michelle Mouton και ο Νορβηγός Martin Schanche, η Ανάβαση Pikes Peak ήταν αποκλειστικά αμερικανική υπόθεση. Η ιστορία του αγώνα είναι συνυφασμένη με το επώνυμο “Unser”, δηλαδή με την πιο διάσημη οικογένεια των αμερικανικών αγώνων αυτοκινήτου. Η αρχή έγινε από τον Louis Unser, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής 9 φορές, μεταξύ 1934 και 1953. Τρία χρόνια αργότερα, το 1956, η σκυτάλη πέρασε στον Bobby Unser, ο οποίος μέχρι σήμερα παραμένει πολυνίκης του αγώνα, με 10 νίκες, σημειώνοντας την προτελευταία του επιτυχία το 1968 και την τελευταία, το 1986! Ακόμη, στη λίστα των νικητών του αγώνα μπήκαν οι Al Unser και Al Unser Jr.
Χαρακτηριστικό του κύρους που είχε η Ανάβαση του Pikes Peak, είναι το γεγονός ότι μεταξύ των νικητών, βρίσκεται και το όνομα του Παγκόσμιου Πρωταθλητή F1 1978, Mario Andretti, ο οποίος επικράτησε στο Pikes Peak το 1969, με Chevrolet STP Special.
Σπάνιο οnboard με τον θρυλικό Bobby Unser, από το 1966
Από τη δεκαετία του ’80, οι Ευρωπαίοι οδηγοί και Κατασκευαστές αποφάσισαν να εμπλακούν ενεργά και εν πολλοίς, να αλλάξουν τη μοίρα του αγώνα. Η νίκη της Mouton με νέο ρεκόρ (11:25.390) το 1985 άνοιξε το δρόμο, ώστε τα εργοστάσια που εμπλέκονταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, να ακολουθήσουν το… αμερικάνικο όνειρο προς τα σύννεφα. Το 1987, νέος νικητής και ρέκορντμαν (10:47.850) έγινε, επίσης με Audi Quattro, ο Walter Rohrl, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1988, διεξήχθη ο αγώνας που έδωσε παγκόσμια αίγλη στην Ανάβαση Pikes Peak.
Δείτε το video με πρωταγωνιστή τον Ari Vatanen, που για την εποχή του, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σημερινούς όρους έγινε “viral”
Μετά την έξαρση στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η Ανάβαση Pikes Peak διατήρησε ένα σταθερό προφίλ, χωρίς τεράστια ονόματα και φοβερή δημοσιότητα. Μέχρι που το 2013, επανήλθε στο προσκήνιο ξανά με αφορμή ένα Peugeot. Αυτή τη φορά, οδηγός ήταν ο 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ Sebastien Loeb, που συνέτριψε το ρεκόρ στην ασφάλτινη πια, διαδρομή, με ένα ειδικά διαμορφωμένο Peugeot 208 T16 Pikes Peak (8:13.878).
Δείτε το video
Έπειτα από αυτό, σειρά στη λίστα νικητών πήρε ο συμπατριώτης του Loeb, Romain Dumas. Ο καταξιωμένος οδηγός πίστας, επικράτησε 3 φορές με Norma M20 RD-Honda, προτού κάνει το “μεγάλο κόλπο”. Το 2018, ο Dumas οδήγησε το αμιγώς ηλεκτρικό, εργοστασιακό Volkswagen I.D. R, με το οποίο συνέτριψε… αθόρυβα το ρεκόρ ανάβασης, ολοκληρώνοντας την προσπάθειά του σε 7:57.148, που παραμένει ο ταχύτερος χρόνος που έχει γίνει ποτέ στο Pikes Peak.
Δείτε το video