«Νίκη όνειρο» του Ocon και της Alpine στο Hungaroring!

Κανείς δεν περίμενε να δει τον Esteban Ocon και την ομάδα της Alpine να κερδίζουν το Grand Prix της Ουγγαρίας, ωστόσο, ο σημερινός αγώνας που ξεκίνησε με άστατες καιρικές συνθήκες, με ατυχήματα και λάθη από τους πρωταγωνιστές του τίτλου, έφερε τα πάνω κάτω.

Ο Esteban Ocon, o 24χρονος Γάλλος πιλότος της Alpine, κέρδισε το πρώτο του Grand Prix στη Formula 1 και έγινε ο πρώτος Γάλλος που πανηγυρίζει τη νίκη σε έναν αγώνα με μια γαλλική ομάδα και κινητήρα, μετά το 1983 και τον μεγάλο Alain Prost, ο οποίος κέρδισε το Αυστριακό GP με την εργοστασιακή Renault. 

Η βροχή ήταν αυτή που περιέπλεξε τα πράγματα από την εκκίνηση κιόλας της κούρσας, με τον Valtteri Bottas να φρενάρει πολύ αργά για την πρώτη στροφή και να εμβολίζει τη McLaren του Norris. Ο τελευταίος χτύπησε με τη σειρά του τον πιλότο που προηγείται στον βαθμολογικό πίνακα, Max Verstappen, ενώ η εκτός ελέγχου Mercedes του Bottas συνέχισε και χτύπησε και την άλλη Red Bull του Perez και, προς στιγμής, πιστέψαμε πως θα βλέπαμε κάτι παρόμοιο με την κούρσα στο Spa του 1998. Bottas, Perez και Leclerc (επίσης θύμα της πρώτης στροφής) βγήκαν έτσι νοκ-άουτ και η κούρσα διακόπηκε με κόκκινη σημαία.

Η Red Bull του Verstappen είχε πραγματικά τα χάλια της (πολλά σπασμένα τμήματα στην δεξιά πλευρά του μονοθέσιου) αλλά ο Ολλανδός θα ήταν εκεί για την επανεκκίνηση.

Όταν όμως τα μονοθέσια συμπλήρωσαν τον αναγνωριστικό γύρο για την εν λόγω επανεκκίνηση, όλοι οι πιλότοι κατευθύνθηκαν στα pits για να ανταλλάξουν τα intermediates ελαστικά με στεγνά, με εξαίρεση τον Lewis Hamilton, ο οποίος παρατάχτηκε μόνος (και έρημος!) στο grid. H Mercedes διέπραξε έτσι ένα σοβαρό λάθος και ο Hamilton δεν άργησε να γλιστρήσει στην τελευταία θέση, καθώς ένας-ένας οι πιλότοι που ξεκίνησαν την κούρσα από το pit-lane κατάφεραν να τον προσπεράσουν.  

Ocon (Alpine), Vettel (Aston Martin) Latifi (Williams), Tsunoda (Alpha Tauri) Sainz (Ferrari) και Alonso (Alpine) βρέθηκαν επικεφαλής του αγώνα, με τους Verstappen και Hamilton να βρίσκονται στις θέσεις 11 και 14.

Ο Βρετανός θα κατάφερνε να σκαρφαλώσει δυναμικά στο προσκήνιο (στο δεύτερο του διαδοχικό comeback drive), τερματίζοντας τελικά στην τρίτη θέση για να επιστρέψει με το αποτέλεσμα αυτό στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, ενώ ο Verstappen, με όλη τη ζημιά που προξενήθηκε στο μονοθέσιο του, υποχρεώθηκε να τερματίσει στη 10η μόλις θέση και να πάρει τον τελευταίο βαθμό της παρηγοριάς.

Ocon και Vettel πάλεψαν σκληρά για τη νίκη, με το νεαρό Γάλλο να μένει μακριά από λάθη για να πάρει τελικά τη νίκη μπροστά από τον Γερμανό, ύστερα από μια εντυπωσιακή από μέρους του κούρσα. O Fernando Alonso με τη δεύτερη Alpine έβαλε το δακτυλάκι του για να μπορέσει ο ομόσταβλός του να σιγουρέψει το όνειρό του, κρατώντας πίσω του τον «αναδυόμενο στην επιφάνεια» Hamilton, ο οποίος έφτανε με γρήγορο ρυθμό τους πρωτοπόρους. Ο τελευταίος κατάφερε τελικά να προσπεράσει τον Alonso, ύστερα από μια σειρά από «τροχό με τροχό» μάχες, προσπερνώντας αμέσως μετά και τη Ferrari του Sainz για να ανέβει στην τρίτη θέση, ήταν όμως αργά για να μπορέσει να φτάσει ο Hamilton τους δύο που είχε μπροστά του.

O Ocon έγινε έτσι ο πρώτος Γάλλος που κερδίζει το Grand Prix της Ουγγαρίας, ενώ αυτή ήταν η πρώτη νίκη στη Formula 1 για το εργοστάσιο του Enstone μετά την κούρσα της Αυστραλίας του 2013, την οποία κέρδισε ο Kimi Raikkonen με την Lotus παραλλαγή της ομάδας._Δημήτρης Γιόκκας