Pole του Verstappen μπροστά από τον Norris!

O Max Verstappen συνέχισε τις «υπερηχητικές» επιδόσεις του στη Formula 1, κερδίζοντας άλλο ένα pole position, αυτή τη φορά μπροστά από τον εκπληκτικό Lando Norris της McLaren, με τον πιλότο της Red Bull να αποθεώνεται από την πορτοκαλί λαοθάλασσα των οπαδών του.

Ο Max Verstappen πέτυχε το δεύτερο του pole στο Red Bull Ring σε διάστημα επτά ημερών, το οποίο θα θέλει να μετατρέψει σε άλλη μια νίκη. Νίκη που θα του επιτρέψει να ξεχωρίσει ακόμη περισσότερo στην κορυφή της κατάταξης του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Κάθε φορά που ο Verstappen έγραφε τον ταχύτερο χρόνο, οι οπαδοί του ακούγονταν μέχρι την… διπλανή πόλη, πανηγυρίζοντας λες και έβαζε γκολ η εθνική Ολλανδίας!

Ακόμη πιο εντυπωσιακός ήταν ίσως ο δεύτερος ταχύτερος χρόνος που έγραψε ο υπέροχος Lando Norris με τη McLaren του (οι πορτοκαλί οπαδοί αποθέωσαν και την πορτοκαλί βολίδα!) χαροποιώντας με αυτό -το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του στα προκριματικά- την ομάδα του Woking, μαζί και τους Κύπριους τεχνικούς/μηχανικούς της (διαβάστε εδώ).

  

Η Red Bull του Sergio Perez υποβίβασε τους δύο πιλότους της Mercedes στις θέσεις 4 και 5 (o Hamilton μπροστά από τον Bottas) με τη γερμανική ομάδα να προσπαθεί να ανατρέψει τα εις βάρος της δεδομένα με πιο εφευρετικές λύσεις (κέρδισαν κάποια ταχύτητα στην ευθεία και προσπάθησαν να πάρουν πίσω τη χαμένη κατώθηση παίζοντας με τη γωνία «τσουγκράνας») που δεν δείχνουν να αποφέρουν καρπούς για την ώρα.

Το γεγονός πως η Mercedes ξεκινά πίσω από την πολύ γρήγορη στις ευθείες McLaren του Norris (ο Βρετανός ήταν γύρω στα 5 χλμ./ώρα πιο γρήγορος στις ευθείες) δεν αποτελεί τα καλύτερα νέα για αύριο και μια καλή εκκίνηση θα είναι στη λίστα προτεραιοτήτων της ομάδας του Brackley.

Η Mercedes, πάντως, έδειχνε να στρίβει με περισσότερη αποφασιστικότητα στις στροφές αυτό το weekend και ο Hamilton (που ανανέωσε το συμβόλαιο του με την ομάδα για δύο χρόνια) θα θέλει να βρει τους τρόπους για να πετύχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Το πως θα χειριστούν το νέο, μαλακότερο μείγμα ελαστικών που έχουν διαθέσιμο αυτή τη βδομάδα οι ομάδες, θα παίξει επίσης το δικό του ρόλο. Η αυριανή κούρσα αναμένεται να είναι στεγνή πάντως. 

Από τους υπόλοιπους, οι Gasly και Tsunoda συνέχισαν τις καλές εμφανίσεις με την Alpha Tauri (6ος και 7ος αντίστοιχα), με τον τετράκις παγκόσμιο πρωταθλητή Sebastian Vettel, που έκλεισε σήμερα τα 34 του, να γράφει τον όγδοο ταχύτερο χρόνο με την Aston Martin (με την πέμπτη «μετεμψύχωση» της Jordan αν θέλετε!)  

O George Russel έκανε αυτό που απείλησε να κάνει πριν από μια βδομάδα στην Αυστρία, να περάσει δηλαδή στο Q1 (πρώτη φορά για τη Williams μετά το 2018 και τον αγώνα στη Monza) σταματώντας τα χρονόμετρα ταχύτερα από τις δύο Ferrari. Και αυτό (για την ομάδα που κέρδισε δύο φορές το Grand Prix της Αυστρίας στο παλιό Osterreichring) αποτελεί «είδηση!» στις μέρες μας.

Ο 23χρονος Βρετανός, που έγραψε τον χρόνο του με ένα medium σετ ελαστικών, έδειξε τον δρόμο στην ομάδα του Maranello, που πήρε το ίδιο ρίσκο επιλογής ελαστικών, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αν μη τι άλλο, η ιταλική ομάδα θα μπορεί να ξεκινήσει τον αυριανό αγώνα (από τις θέσεις 11 και 12) με οποιονδήποτε τύπο ελαστικών επιθυμεί. Πριν από μια βδομάδα, πάντως, χειρίστηκε τα δικά της Pirelli στον αγώνα με καθόλου άσχημο τρόπο, με τον Leclerc να σκαρφαλώνει από την 18η στην 7η θέση.

Και μια στατιστική που ενδιαφέρει τους κύριους Verstappen και Hamilton: από τα 33 Grand Prix που είχαμε στην Αυστρία (από το 1964 μέχρι σήμερα) μόνο στις 8 περιπτώσεις (ποσοστό 24.24%) ο πιλότος που κέρδισε την κούρσα συνέχισε και κατέκτησε τον τίτλο. Οι στατιστικές για το νέο Red Bull Ring σε αυτή την «υβριδική turbo» εποχή αποκαλύπτουν ακόμη πιο άσχημα στοιχεία για τον νικητή, αφού από το 2014 μέχρι σήμερα οι νικητές του Αυστριακού GP δεν έχουν κατακτήσει σε καμιά περίπτωση το πρωτάθλημα τη χρονιά που κέρδισαν την συγκεκριμένη κούρσα._Δ.Γ.