Pole του Verstappen στην αρένα των «Κόκκινων Ταύρων» (video)

O Max Verstappen σταμάτησε τα χρονόμετρα 0.194 ταχύτερα από τη Mercedes του Valtteri Bottas, εξασφαλίζοντας το pole position για το αυριανό Grand Prix της Στυρίας στην Αυστρία.

Ο Ολλανδός άσος της Red Bull-Honda κέρδισε τη σημερινή μάχη για το pole position στην πανέμορφη πίστα που βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών της Στυρίας, συνεχίζοντας τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις μετά και το pole που πέτυχε στον προηγούμενο αγώνα στη Γαλλία.

Για την αυριανή εκκίνηση, ο Verstappen θα έχει για άλλη μια φορά δίπλα του τον Hamilton (λόγω της ποινής του Bottas, ο οποίος θα ξεκινήσει πέμπτος) με τον ίδιο να εύχεται πως θα δούμε άλλη μια εντυπωσιακή αναμεταξύ τους μάχη.  

O πιλότος της Red Bull χόρεψε όπως πάντα στην κόψη του ξυραφιού κατά τον «ιπτάμενο γύρο» του, προκαλώντας τα όρια της τελευταίας στροφής, χωρίς ωστόσο να τα ξεπερνά. Ο ίδιος δήλωσε πως το μονοθέσιο συμπεριφέρεται πολύ καλά στα χέρια του και ότι το traffic στην πίστα ήταν δύσκολο σήμερα, αφού έγραψε τον καλύτερο του χρόνο στην πρώτη του προσπάθεια.

«Η πίστα φαίνεται απλή και οι στροφές δεν είναι πολλές, ωστόσο, πρέπει να είσαι πολύ συγκεντρωμένος στην καθεμιά και να αποφύγεις τα λάθη, όπως κατά το φρενάρισμα της κατηφορικής Νο4».  

Ένας γύρος της πίστας διαρκεί γύρω στα 65 μόλις δευτερόλεπτα και αυτός είναι και ο λόγος που οι πιλότοι γράφουν χρόνους που είναι πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Οι πρώτοι 6 χωρίστηκαν σήμερα από 0.395  μόλις χιλιοστά του δευτερολέπτου. (Στο Q1 οι 20 πιλότοι χωρίστηκαν από μόλις 1.7 δλτ.)

Ο Hamilton, που γλίστρησε ανοικτά στην προτελευταία στροφή κατά τη δική του γρήγορη προσπάθεια (υπερπροσπάθεια να νικήσει τον Verstappen) δεν φαίνεται πάντως και τόσο αισιόδοξος για τον αυριανό αγώνα, βάσει και των δεδομένων που πάρθηκαν από τις εξομοιώσεις Grand Prix. Η βροχή, που δεν αποκλείεται να έρθει αύριο, ίσως ανατρέψει τα δεδομένα και γύρει την πλάστιγγα προς το μέρος του.

Άξιο αναφοράς είναι πως και τα τέσσερα μονοθέσια με τον κινητήρα της Honda προκρίθηκαν στις πρώτες οκτώ θέσεις, με τον Perez να ξεκινά αύριο από την τέταρτη θέση με τη δεύτερη Red Bull και τους δύο πιλότους της αδελφικής Alpha Tauri, Gasly και Tsunoda, να ξεκινούν από την 6η και την 8η θέση αντίστοιχα. (O Tsunoda δέχτηκε τελικά ποινή τριών θέσεων στην εκκίνηση γιατί καθυστέρησε τον Bottas κι έτσι θα ξεκινήσει από την θέση 11). 

Ο George Russell, που έγραψε τον 11ο ταχύτερο χρόνο, έδωσε τον καλύτερό του εαυτό με τη Williams, προσπαθώντας να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας προς το μέρος του και να εξασφαλίσει έτσι εκείνη την πολυπόθητη θέση στο δεύτερο πιλοτήριο της Mercedes για το 2022.

Οι αγωνοδίκες ακύρωσαν τους ταχύτερους χρόνους αρκετών πιλότων, όπως του Vettel και του Sainz, που γλίστρησαν ανοικτά στην τελευταία στροφή της πίστας, με αποτέλεσμα να πάρουν θέση εκκίνησης βάσει των προηγούμενων χρόνων τους.  

Προηγούμενο pole position για τη Honda στην Αυστρία το 1987

Η προηγούμενη φορά που ένα μονοθέσιο με κινητήρα της Honda κέρδισε το pole position στην Αυστρία ήταν πριν από 34 χρόνια, όταν ο τριπλός παγκόσμιος πρωταθλητής Nelson Piquet έγραψε τότε τον ταχύτερο χρόνο με τη Williams-Honda των 1400 ίππων. Ο Βραζιλιάνος ήταν 13χλμ./ώρα γρηγορότερος σε σύγκριση με τη σημερινή μέση ωριαία ταχύτητα του Verstappen, συμπληρώνοντας τη δική του προσπάθεια σε μια πολύ πιο επικίνδυνη εκδοχή της πίστας, η οποία δεν έφερε καθόλου δρόμους διαφυγής και η άσφαλτός της είχε εξαιρετικά ανώμαλο οδόστρωμα, που θόλωνε την όραση των πιλότων._Δ.Γ. 

ΤΕΛΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

1 – Max Verstappen Red Bull
2 – Lewis Hamilton Mercedes
3 – Lando Norris McLaren
4 – Sergio Perez Red Bull
5 – Valtteri Bottas (+3p) Mercedes
6 – Pierre Gasly AlphaTauri
7 – Charles Leclerc Ferrari
8 – Fernando Alonso Alpine
9 – Lance Stroll Aston Martin
10 – George Russell WIlliams
11 –Yuki Tsunoda (+ 3p) AlphaTauri
12 – Carlos Sainz Ferrari
13 – Daniel Ricciardo McLaren
14 – Sebastian Vettel Aston Martin
15 – Antonio Giovinazzi Alfa Romeo
16 – Nicholas Latifi Williams
17 – Esteban Ocon Alpine
18 – Kimi Raikkonen Alfa Romeo
19 – Mick Schumacher Haas
20 – Nikita Mazepin Haas