Μια «προσευχή για τον Elio» πριν την σημερινή εκκίνηση

Η Formula 1 δεν θα έφτανε ποτέ ως εδώ χωρίς τις ιδέες των συνετών μυαλών και χωρίς το αίμα με το οποίο οι ήρωές της πότισαν τις πίστες.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα του τριημέρου του Γαλλικού Grand Prix που διανύουμε, πιλότοι και ομάδες παραπονέθηκαν για τα (κίτρινα) κράσπεδα στο εξωτερικό της στροφής 2, δηλώνοντας ότι αυτά προξενούν ζημιές στο αεροδυναμικό τους πάτωμα και τονίζοντας πως τα εξαρτήματα των αυτοκινήτων τους είναι όσο ποτέ πολύτιμα αυτή την εποχή, αναφερόμενοι στον κανονισμό για το «όριο προϋπολογισμού».    

Και ενώ όλοι μιλούν σήμερα για άψυχα αεροδυναμικά κομμάτια, μεγάλη ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως, το συγκεκριμένο σημείο της πίστας με τα απειλητικά κράσπεδα, είναι το σημείο όπου πριν από 35 ακριβώς χρόνια, κατά τη διάρκεια ενός παρασκηνιακού δοκιμαστικού στην πίστα, έχασε τη ζωή του ο αξέχαστος Elio de Angelis: ένας από τους πιο χαρισματικούς και δημοφιλείς πιλότους της εποχής του. 

Ο Ιταλός άσος έχασε το πίσω πτερύγιο της Brabham-BMW του στα 300 περίπου χλμ./ώρα, με το μονοθέσιο του να απογειώνονται και να κάνει τούμπες στον αέρα, προτού προσγειωθεί ανάποδα (εκτός πίστας) και αρπάξει φωτιά. Ο άμοιρος πιλότος έχασε τη ζωή του αφού εισέπνευσε τον καπνό και τα τοξικά από τους πυροσβεστήρες.

Δύο marshals της πίστας που έφτασαν στο σημείο όπου φλεγόταν η Brabham δεν μπόρεσαν να κάνουν απολύτως τίποτα (δεν βοήθησε το γεγονός ότι φορούσαν μπλούζες και κοντά παντελόνια!), με τους τρεις παγκόσμιους πρωταθλητές που σταμάτησαν αμέσως τα μονοθέσια τους, Prost, Rosberg και Jones, να προσπαθούν επίσης μάταια να τον σώσουν (λίγοι το γνωρίζουν αλλά ο Prost χίμηξε μάλιστα στις φλόγες) προτού ένας Γάλλος δημοσιογράφος δοκιμάσει να συνεφέρει τον de Angelis (φυσώντας αέρα στους αεραγωγούς του κράνους του) που δυστυχώς ξεψύχησε 29 ώρες αργότερα. 

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται σήμερα, την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν καθόλου μέτρα ασφάλειας για τις μέρες των δοκιμαστικών (ούτε γιατρός, ούτε ασθενοφόρο, ούτε σωστικό ελικόπτερο) με τον αείμνηστο Elio de Angelis, τον υπέροχο αυτό πιλότο, χαρακτήρα και πιανίστα, να αποτελεί τον λόγο που οι πιλότοι της εποχής μας έχουν πια την φροντίδα που τους αξίζει την κάθε στιγμή, στην κάθε πίστα. Κι ας μην αναφέρεται καν το όνομά του στα επιμορφωτικά και άκρως ψυχαγωγικά ντοκιμαντέρ του Netflix.

Στα κομμάτια, λοιπόν, τα αεροδυναμικά κομμάτια! Μια προσευχή μόνο για τον Elio πριν από την σημερινή εκκίνηση θα είναι αρκετή κύριοι της Liberty Media και λοιποί έμπορες του ιερού ονόματος της Formula 1._Δημήτρης Γιόκκας