Η μεγαλύτρη τραγωδία στην ιστορία των αγώνων

Σαν σήμερα, στις 11 Ιουνίου του 1955, σημειώθηκε η μεγαλύτερη τραγωδία στα χρονικά του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Mercedes και Jaguar ξεκίνησαν από μπροστά την 24ωρη κούρσα του Le Mans, δίνοντας επική μάχη για τη νίκη, μέχρι που στις 18.28 συνέβη το μοιραίο.

Μπαίνοντας στην ευθεία του τερματισμού, η Mercedes 300 SLR του Γάλλου ήρωα του πλήθους, Pierre Levegh, συγκρούστηκε -ύστερα από παρεξήγηση- με την Austin Healey του Lance Macklin, με αποτέλεσμα ο κινητήρας της βολίδας του πρώτου (που σκοτώθηκε στην σύγκρουση) να εκτοξευθεί στην μεγάλη κερκίδα των pits, παρασύροντας στον θάνατο 87 θεατές.

Ως ένδειξη σεβασμού για τα θύματα, η Mercedes απέσυρε από την κούρσα τα υπόλοιπά της αυτοκίνητα και όπως το θέλησε η μοίρα οι θρυλικοί πιλότοι της ομάδας, Juan Manuel Fangio και Stirling Moss, που βρίσκονταν επικεφαλής του αγώνα τη στιγμή της απόφασης, δεν κέρδισαν ποτέ το Le Mans.

Το 2005 έτυχε να βρεθώ στην πίστα για την 24ωρη κούρσα και η τελετή που οργανώθηκε εις μνήμη των θυμάτων, με αφορμή την 50η επέτειο από το ατύχημα, πλημμύρισε όλων τη ψυχή μας με δέος. Η θυσία όλων αυτών των ανθρώπων έγινε η αιτία να γίνουν οι πίστες και οι αγώνες αυτοκινήτου ασφαλέστεροι. 

ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ BINTEO TOY ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ