Γιατί η πίστα του Miami δεν αρέσει στους οδηγούς της F1

H πίστα του Miami εξακολουθεί να δέχεται κριτική από τους οδηγούς, ενώ η ζέστη προκαλεί προβλήματα στα ελαστικά. Ποια η πιθανή λύση; 

«Μάλλον είναι στο τέλος της λίστας μου με τις αγαπημένες πίστες», είπε ο Lewis Hamilton, με τόνο και βλέμμα που δεν άφηναν περιθώριο για διευκρινίσεις.

Ο δημοσιογράφος που τον ρώτησε μάλλον είχε αναλάβει να γράψει κάτι θετικό για το Grand Prix του Miami και ήλπιζε σε λίγα καλά λόγια από τους οδηγούς. Κάποιοι συνεργάστηκαν ευγενικά – οι περισσότεροι απλώς δεν ενθουσιάστηκαν. Ο Hamilton όμως ήταν... παγερός.
«Ως event;» επέμεινε ο δημοσιογράφος, κουρασμένα.
«Το ίδιο», απάντησε ο Lewis.

Από τότε που το Miami μπήκε στο καλεντάρι της Formula 1 το 2022, στο αποκορύφωμα του αμερικανικού ενθουσιασμού μετά το Drive to Survive, η προσωρινή πίστα γύρω από το Hard Rock Stadium διχάζει.

Από την πρώτη κιόλας χρονιά, οι οδηγοί παραπονιούνταν για τον σχεδιασμό και την ποιότητα της ασφάλτου – η οποία, μάλιστα, χρειάστηκε μπαλώματα στο ίδιο το εναρκτήριο Σαββατοκύριακο. Οι διοργανωτές προσπαθούν να διαχειριστούν και τα πρακτικά ζητήματα: η συναρμολόγηση της πίστας δυσκολεύει την κυκλοφορία και δημιουργεί προστριβές με τους κατοίκους και τα τοπικά μαγαζιά.

Υπήρχαν και παραπονούμενοι VIP, που δεν έβρισκαν φαγητό ή ποτό – πρόβλημα ίσως αμελητέο για τον απλό θεατή, αλλά όχι για τα… μεγάλα ονόματα. Πάντως, η επιδιόρθωση της ασφάλτου και η αναβάθμιση του hospitality ήταν βασικές προτεραιότητες πριν το δεύτερο Grand Prix.

Η νέα άσφαλτος βοήθησε, αλλά το βασικό ζήτημα παραμένει: το κομμάτι ανάμεσα στις στροφές 13 και 16, με τη γνωστή σικέιν, που ο Max Verstappen είχε κάποτε δηλώσει ότι "είναι για καρτ".

Το πρόβλημα είναι γνωστό: η πίστα πρέπει να στριμωχτεί γύρω από το γήπεδο και να περάσει κάτω από τις ανισόπεδες διασταυρώσεις της Florida Turnpike. Ο χώρος είναι περιορισμένος και οι ταχύτητες πρέπει να ελεγχθούν, για λόγους ασφαλείας. Έτσι προέκυψε αυτό το αργό, τεχνητό κομμάτι, με τη σικέιν και την υπερυψωμένη καμπύλη, σχεδιασμένη εσκεμμένα για να προκαλεί λάθη.

Αυτό το δύστροπο μεσαίο κομμάτι επισκιάζει το πραγματικά καλό πρώτο sector – εκεί όπου η πίστα ρέει γύρω από το γήπεδο με τις στροφές 6, 7 και 8 να δημιουργούν έναν δυναμικό ρυθμό.

«Πραγματικά εξαιρετικό» το χαρακτήρισε ο Esteban Ocon, ο οποίος παλαιότερα ήταν επικριτικός μετά το ατύχημά του στη στροφή 13 την πρώτη χρονιά.
Ο Pierre Gasly σημείωσε ότι σε αυτόν τον τομέα μπορείς να πιέσεις τα όρια τόσο στη γραμμή όσο και στην εκμετάλλευση των kerbs.

Οι σχεδιαστές αξιολόγησαν 30 διαφορετικές διατάξεις πριν καταλήξουν στη σημερινή. Το πρώτο κομμάτι τους δικαιώνει – το πρόβλημα είναι η επιστροφή προς την εκκίνηση.

Ο Fernando Alonso ήταν ξεκάθαρος: «Το κομμάτι από τη στροφή 12 έως τη 15 δεν είναι φτιαγμένο για μονοθέσια Formula 1. Όλοι απλώς προσπαθούμε να το περάσουμε χωρίς ζημιές – δεν είναι σημείο για να πιέσεις ή να βρεις χρόνο. Απλώς το περνάς και συνεχίζεις».

Η ανάγκη για συμβιβασμούς εκεί οφείλεται στην υποδομή: οι ράμπες, τα υπέργεια τμήματα του δρόμου και τα όρια ταχύτητας και αποστάσεων ασφαλείας. Αν και οι οδηγοί συχνά γκρινιάζουν, αυτές οι αργές στροφές μπορούν να προσφέρουν σασπένς και λάθη, άρα και ευκαιρίες για προσπεράσματα.

Όμως δεν είναι μόνο το layout που τους ενοχλεί – είναι και οι θερμοκρασίες. Το Miami την άνοιξη βράζει, και τα ελαστικά υποφέρουν. Το 2024, τα μαλακά (C4) υπερθερμάνθηκαν τόσο, που Norris, Hamilton και Russell επέλεξαν μεσαία γόμα στο Q3. Αυτές όμως, όπως και οι σκληρές, δεν φθείρονται εύκολα – άρα όλοι πάνε για ένα pit stop και ο αγώνας γίνεται… μονότονος.

Φέτος η Pirelli έκανε αλλαγές: η C4 είναι πιο ανθεκτική και έχει επιλεγεί ως η μεσαία γόμα για το Miami, κάτι που ενδέχεται να αλλάξει τη στρατηγική. Όμως, κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα προκύψει.

Μια πιθανή λύση για το θερμικό πρόβλημα είναι ένας νυχτερινός αγώνας. Ο πρόεδρος του Miami GP, Tyler Epp, έχει δηλώσει ότι το σκέφτονται. Η αλλαγή ημερομηνίας είναι δύσκολη, λόγω του τουρνουά τένις Miami Open και του NFL. Όμως ένας αγώνας βραδινός ή σούρουπο θα ταίριαζε στο «πάρτι στυλ» που θέλει να αποπνέει το event – φτάνει να μην ενοχληθούν οι γείτονες.

Αγωνιστικά, η αλλαγή ώρας θα ήταν καταλυτική. Ο Ocon το είπε ξεκάθαρα:
«Με 20 βαθμούς λιγότερους, η πίστα θα ήταν απίθανη και ομαλή».