
Η Lancia ζει και αντιστέκεται

Η Lancia επιστρέφει στο προσκήνιο με το νέο Ypsilon, επιχειρώντας να αναβιώσει τη δόξα της –παρόλο που γνωρίζει πως ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος.
Μέχρι πρόσφατα, η Lancia έμοιαζε να αργοσβήνει, έχοντας απομείνει από το 2017 με ένα μόνο μοντέλο, διαθέσιμο αποκλειστικά στην ιταλική αγορά. Ο σκληροπυρηνικός CEO της Fiat Chrysler, Sergio Marchionne, φαινόταν σχεδόν ενοχλημένος που το Ypsilon, βασισμένο στο Fiat 500, εξακολουθούσε να πουλάει τόσο καλά.
Χάρη όμως στον πατριωτισμό των Ιταλών και την αδιαφορία τους για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, η Lancia άντεξε μέχρι να σωθεί από τη Stellantis.
Τα εύσημα ανήκουν στον επικεφαλής της Stellantis, Carlos Tavares, που διέκρινε την αξία του ονόματος Lancia και διέθεσε κεφάλαια για ένα 10ετές πλάνο αναγέννησης των βασικών της μοντέλων.
Το νέο Ypsilon διατίθεται σε δύο εκδόσεις: Ibrida (με ήπια υβριδικό βενζινοκινητήρα 1.2 λίτρων και 99 ίππους) και Elettrica (ηλεκτρική, με 154 ίππους και μπαταρία 51kWh). Η θεωρητική αυτονομία των 400km είναι ικανοποιητική.
Όπως είναι αναμενόμενο, η ηλεκτρική εκδοχή μοιράζεται πολλά μηχανικά μέρη με τα Peugeot e-208 και Opel Corsa Electric – και η αίσθηση οδήγησης είναι σχεδόν ίδια. Στην πράξη, αυτό μόνο καλό μπορεί να θεωρηθεί, αφού αυτά τα αυτοκίνητα είναι εξαιρετικά δημοφιλή.
Το Ypsilon Elettrica είναι άνετο στον αυτοκινητόδρομο και ζωηρό στην πόλη, ενώ αν κάποιος αναζητά κάτι πιο δυναμικό, έρχεται σύντομα και μια ραλλυ-εμπνευσμένη έκδοση HF!
Σήμερα, αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει ένα αυτοκίνητο στην αγορά είναι η σχεδίασή του – και η Lancia παραδοσιακά υπήρξε "σχεδιαστική μάρκα".
Με σχεδιαστικές λεπτομέρειες όπως τα εμπνευσμένα από το Stratos πίσω φώτα και το τολμηρό ταμπλό με επιρροές art-deco, το νέο Ypsilon αποδεικνύει ότι μπορεί ακόμα να προκαλεί συναισθήματα.
Το νέο Ypsilon έχει δεχτεί ήδη κάποιες επικρίσεις από Ιταλούς, είτε για τον σχεδιασμό είτε για το γεγονός ότι κατασκευάζεται στην Ισπανία – και όχι στην Ιταλία.
Παρά τις δυσκολίες, είναι προφανές ότι η αναβίωση της Lancia αξίζει τον κόπο. Η κληρονομιά και το πάθος που εξακολουθεί να εμπνέει το όνομά της, δεν μπορούν να αγνοηθούν.