
MINI Aceman SE: Οδοιπορικό στον Παρνασσό

Ο τίτλος «Με ηλεκτρικό στην Αράχωβα» θα ταίριαζε ιδανικά, αλλά μετά τα πρόσφατα τραγελαφικά περιστατικά, θα μπορούσε να εκληφθεί ως τρολάρισμα. Οπότε ας αφήσουμε τις παρεξηγήσεις στην άκρη και ας επικεντρωθούμε στην ουσία: μια ημερήσια απόδραση γύρω από τον Παρνασσό, παρέα με το στυλάτο νέο ηλεκτρικό crossover της MINI.
Εννοείται πως μπορείς να πας στην Αράχωβα και στον Παρνασσό με ηλεκτρικό αυτοκίνητο – όπως και σε κάθε γωνιά του κόσμου, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας, είτε πάνω είτε κάτω από το μηδέν. Όπως επίσης εξυπακούεται ότι ένα ταξίδι με ηλεκτρικό απαιτεί μια στάλα περισσότερη οργάνωση και προγραμματισμό σε σχέση με ένα θερμικό.

Το MINI Aceman διατίθεται αποκλειστικά με αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, ως «E» με απόδοση 184 ίππους, ως «SE» με 218 ίππους και ως «JCW E» με 258 ίππους. Σε κάθε περίπτωση, με την κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς.
Ίσως και δύο στάλες… ειδικά όταν ο προορισμός δε βρίσκεται σε χώρες πραγματικά ανεπτυγμένες σε αυτόν τον τομέα (βλέπε Κεντρική και –κυρίως– Βόρεια Ευρώπη). Και ναι, δυστυχώς, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, η Ελλάδα δεν ανήκει ακόμη σε αυτές. Παρ’ όλα αυτά, μια απόδραση στον Παρνασσό με το ολοκαίνουργιο, αμιγώς ηλεκτρικό MINI Aceman δεν είναι απλώς εφικτή – είναι και ιδανική για μια ημερήσια εκδρομή γεμάτη εικόνες σαν κι αυτές που ακολουθούν.
Παρακολουθήστε εδώ: Στο κλουβί με το λιοντάρι παρά ομόσταβλος του Max - SpeedZone EP70
Mini Aceman SE: Στυλ και ουσία
Το συγκεκριμένο ταξιδιωτικό αποκτά από την αρχή του επιπλέον βαρύτητα για εμάς, καθώς σηματοδοτεί την επανένωση του πληρώματος Μ.Σαλ.-Θ.Η. Έτσι, νωρίς το πρωί, ξεκινήσαμε από το Μαρούσι – φορτισμένοι με συναισθήματα αλλά και με πιο πρακτικές έννοιες, όπως τη στάθμη της μπαταρίας, που βρισκόταν στο 90%. Στην πράξη, αυτό μεταφράζεται σε κάτι λιγότερο από 280 χιλιόμετρα αυτονομίας, ενώ το εργοστάσιο αναφέρει ως θεωρητικό μέγιστο για την έκδοση SE τα 407 χιλιόμετρα.
Χρειάζεται σκέψη και στρατηγική, γι’ αυτό επιλέξαμε να κινηθούμε απευθείας προς το βουνό, κάνοντας εκεί ένα μεγάλο pit stop, το οποίο θα μας εξασφάλιζε τόσο άνεση για δουλειά όσο και αρκετή αυτονομία για την επιστροφή στην Αθήνα – ή τουλάχιστον κοντά σε αυτήν αργά το απόγευμα.

Με βάση τον εξοπλισμό, οι διαθέσιμες εκδόσεις είναι οι Essential, Classic, Favoured και, φυσικά, η απόλυτα σπορ JCW.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας με την εμφάνιση του αυτοκινήτου μας. Κακά τα ψέματα, τραβάει τα βλέμματα, ειδικά σε αυτό το εντυπωσιακό χρώμα. Ο λόγος για ένα compact crossover το οποίο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Έκθεση του Πεκίνου από τη MINI. Με μήκος 4,07 μ., πλάτος 1,75 μ. και ύψος 1,50 μ., το Aceman τοποθετείται ανάμεσα στο Cooper και το Countryman, ακολουθώντας τη σχεδιαστική αρχή «Clever Use of Space» της εταιρείας.
Όπως προκύπτει και από την πρώτη επαφή, αυτή η φιλοσοφία μεταφράζεται σε μια compact σιλουέτα, συνδυασμένη με έξυπνους χώρους ακόμα και για πέντε επιβάτες – με κάποιες προϋποθέσεις. Παρά το γεγονός ότι το μεταξόνιο του Aceman είναι 2.606 χλστ., μεγαλύτερο από τα 2.526 χλστ. του αντίστοιχου Cooper, οι χώροι παραμένουν προσεγμένοι, χωρίς πάντως να θεωρούνται και.. άφθονοι. Ο χώρος αποσκευών ανέρχεται στα 300 λίτρα, φτάνοντας τα 1.005 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων σε αναλογία 60:40.
Ο πιο περιπετειώδης χαρακτήρας του MINI Aceman ενισχύεται από τις στάνταρντ ράγες οροφής, τους μεγάλους τροχούς (διαστάσεων 17 έως 19 ίντσες) και τα προστατευτικά περιμετρικά του αμαξώματος. Στη δοκιμή μας, το αυτοκίνητο ήταν εφοδιασμένο με ελαστικά GoodYear 225/40 R19.
Σχεδιαστικά το Aceman διατηρεί τα γνώριμα στοιχεία της MINI, με τα LED φωτιστικά σώματα να επεκτείνονται στο καπό, τη χαρακτηριστική μάσκα και τα κατακόρυφα πίσω φώτα που πλαισιώνουν το πίσω μέρος. Ανοίγοντας τις πόρτες, αποκαλύπτεται μια μοντέρνα καμπίνα, βασισμένη στη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία «Charismatic Simplicity» της MINI. Η αισθητική είναι απέριττη, παραπέμποντας στο αρχικό όραμα του Άλεκ Ισιγόνις, ενώ η ποιότητα των υλικών και η φρεσκάδα που χαρακτηρίζει κάθε Mini παραμένουν βασικά στοιχεία του εσωτερικού.

Στην κάτω περιοχή της οθόνης OLED με διάμετρο 240 χλστ., τα στοιχεία Navigation, Media, Telephone και Climate του μενού, τα οποία μπορούν να επιλεγούν απευθείας ανά πάσα στιγμή.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η στρογγυλή OLED οθόνη διαμέτρου 240 χλστ., που φιλοξενεί το καινοτόμο MINI Operating System 9, επιτρέποντας τον διαισθητικό χειρισμό όλων των λειτουργιών είτε μέσω αφής είτε μέσω φωνητικών εντολών. Οι βασικές λειτουργίες οδήγησης (χειρόφρενο, επιλογέας ταχυτήτων, Start/Stop, Experience Mode, ρύθμιση έντασης ήχου) είναι άμεσα προσβάσιμες μέσω πέντε ξεχωριστά σχεδιασμένων διακοπτών.
Το Experience Modes προσφέρει επιλογές όπως Go-Kart, Vivid, Core, Green, Timeless, Balance και Trail, προσαρμόζοντας όχι μόνο τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, αλλά και τον χρωματικό συνδυασμό του φωτισμού σε ολόκληρο το εσωτερικό.

Σε 60άρη (kW) φορτιστή στο Λιβάδι Αράχωβας: 38,62 kWh, σε 43 λεπτά με κόστος 20,08 ευρώ.
MINI Aceman SE: Φόρτιση στο Λιβάδι και απόλαυση σε ανάβαση-κατάβαση
Ο σβέλτος και αδιάκοπος ρυθμός της διαδρομής μάς έχει φέρει γρήγορα στον προορισμό μας. Από το ύψος της Λιβαδειάς και πάνω, έχουμε ήδη αρχίσει να ζεσταίνουμε τον φωτογραφικό εξοπλισμό μας, καθώς πλησιάζουμε στη βασική τοποθεσία του ταξιδιωτικού. Η Αράχωβα είναι χτισμένη στη νότια πλαγιά του Παρνασσού, σε υψόμετρο 950 μέτρων, και καταλήγει σε μια χαράδρα, στο βάθος της οποίας ρέει ο ποταμός Πλείστος. Κάθε χειμώνα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, καθώς θεωρείται η «πρωτεύουσα» του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα – χάρη στο χιονοδρομικό κέντρο και στην κοντινή απόσταση από την Αθήνα (περίπου 160 χιλιόμετρα).
Ο οικισμός βρίσκεται πάνω στην κεντρική οδό που από την αρχαιότητα συνέδεε τους Δελφούς με τη Θήβα και την πεδιάδα της Άμφισσας με τη Βοιωτία. Η στρατηγική αυτή θέση βοήθησε την Αράχωβα να αναπτυχθεί περισσότερο από τα γειτονικά χωριά, ενώ το γεγονός ότι απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από τους Δελφούς προσέδωσε στην περιοχή ακόμα μεγαλύτερη σημασία.
Όσον αφορά την ονομασία της, η επικρατέστερη άποψη είναι ότι προέρχεται από τη νοτιοσλαβική λέξη «Orechova», που σημαίνει καρυδότοπος. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες δύο εκδοχές. Σύμφωνα με τη μία, τα χρόνια της Επανάστασης του 1821, η περιοχή ήταν γνωστή ως «Ράχωβα», λέξη ελληνικής ρίζας που προέρχεται από το συνδυασμό «ράχις» (δηλ. υψώματα) και «ωβάς», όρος που αναφερόταν σε οικιστικές ενώσεις. Η άλλη εκδοχή συνδέει την ονομασία με τη μορφολογία της περιοχής, που περιβάλλεται από ορεινές ράχες.

Οι γνωστοί δύο φορτιστές στην έξοδο της Αράχωβας είναι εκτός λειτουργίας – όπως μας ενημερώνει μια λιτή κόλλα Α4 κολλημένη πάνω τους. Οπότε pit stop στο Λιβάδι, και συγκεκριμένα στο αγαπημένο μας «Cafe Αρκούδα», καλού συναδέλφου, όπου υπάρχουν τέσσερις θέσεις φόρτισης: Δύο DC 60 kW και δύο AC 22 kW. Εκεί, σε 43 λεπτά φορτίζουμε 38,62 kWh για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Με 86% μπαταρία, ξεκινάμε για την ανάβαση προς το χιονοδρομικό.
Το Aceman SE του οδοιπορικού μας αποδίδει 218 ίππους (160 kW) και 330 Nm ροπής – νούμερα που καταλαβαίνεις με το πρώτο βύθισμα του δεξιού πεντάλ. Η επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα γίνεται σε 7,1 δευτερόλεπτα, ενώ για σύγκριση, το αντίστοιχο Cooper SE χρειάζεται 6,7 δευτερόλεπτα. Βέβαια, το Aceman SE έχει αυξημένο βάρος, καθώς ζυγίζει από 1.645 έως 1.750 κιλά, ανάλογα με τον εξοπλισμό, έναντι 1.605 κιλών του Cooper. Η μπαταρία των 54,2 kWh, τοποθετημένη στο δάπεδο, προσφέρει αυτονομία 382-407 χλμ. (WLTP) και εργοστασιακή κατανάλωση 14,8-13,9 kWh/100 χλμ. Στη δοκιμή μας, όμως, η μέση κατανάλωση διαμορφώθηκε στις 17,8 kWh/100 χλμ.
Σε γρήγορο ρυθμό, το Aceman SE επιβεβαιώνει ότι είναι ένα καλοστημένο MINI, με την ίδια οδηγοκεντρική λογική που χαρακτηρίζει όλη την γκάμα. Το άμεσο σύστημα διεύθυνσης και η σχεδόν ανύπαρκτη κλίση στις στροφές (με απόσταση 143 χλστ. από το έδαφος) το καθιστούν εξαιρετικά ευχάριστο στην οδήγηση. Η ποιότητα κύλισης είναι κορυφαία, αν και –αναμενόμενα– τα 40άρια προφίλ ελαστικά δεν ευνοούν ιδιαίτερα την άνεση.
Από καθαρά οδηγοκεντρική σκοπιά, δύσκολα βρίσκεις ανταγωνιστή στην κατηγορία του. Οι μοναδικές ενστάσεις μπορεί να αφορούν την αυτονομία, παρόλο που στα νέα ηλεκτρικά MINI έχει βελτιωθεί σημαντικά. Κατά τα λοιπά; Είναι ένα αυτοκίνητο που θέλεις να οδηγείς παντού.
MINI Aceman SE: Επίλογος στο χιονοδρομικό και με «κεκτημένη» στην Αθήνα
Η διαδρομή προς το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας είναι μια εμπειρία από μόνη της. Αλπικός παράδεισος, που μπορείς να απολαύσεις μόνο καθημερινές αυτή την περίοδο, αφού τα Παρασκευο–σαββατοκύριακα γίνεται το αδιαχώρητο – όπως άλλωστε και σε όλα τα χιονοδρομικά της χώρας.
Ευτυχώς, φέτος ο καιρός βοήθησε, σε αντίθεση με την κακή περσινή χρονιά, κι έτσι το σκηνικό στις πίστες των Κελαριών και της Φτερόλακκας είναι ιδανικό. Εκεί γράφεται και ο επίλογος της «ηλεκτρικής» εξόρμησής μας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού διαθέτει δεκαεπτά αναβατήρες, από τους οποίους δεκατρείς κύριους και τέσσερις αρχαρίων (baby lifts), προσφέροντας πρόσβαση με χρήση καμπινών και από τις δύο πλευρές του ορεινού όγκου του Παρνασσού (θέσεις Κελάρια & Φτερόλακκα). Περισσότερες πληροφορίες: https://parnassos-ski.gr, τηλ.: 22340.22700

Η μπαταρία του Aceman μπορεί να φορτιστεί με εναλλασσόμενο ρεύμα με ισχύ έως 11 kW. Η γρήγορη φόρτιση με συνεχές ρεύμα είναι δυνατή στο «E» με ισχύ έως 75 kW και στο SE με έως και 95 kW. Σε σταθμό ταχείας φόρτισης, η φόρτιση της μπαταρίας από το 10% στο 80% επιτυγχάνεται σε λιγότερο από 30 λεπτά.
MINI ACEMAN SE
ΙΣΧΥΣ: 218 ίπποι (160 kW) >ΡΟΠΗ: 330 Nm >ΚΙΝΗΣΗ: Στους εμπρός τροχούς >KΙΒΩΤΙΟ: Μονής σχέσης >ΜΠΑΤΑΡΙΑ: 54,2 kWh (net: 49,2 kWh) >ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ.: 4.070x1.750x1.500 χλστ. >ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.606 χλστ. >ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ: 143 χλστ. >ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 300-1.005 λίτρα >ΒΑΡΟΣ: 1.645-1.750 κιλά >0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ: 7,1 δλ. >ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 170 χλμ./ώρα >ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 14,8-13,9 kWh/100 χλμ. >AYTONOMIA: 382-407 χλμ. >ΦΟΡΤΙΣΗ 10%-80% (DC): 30 λεπτά (95 kW)
TIPS
Τι να δούμε / κάνουμε;
Το Λαογραφικό Μουσείο > Την Πλατεία Λάκκα > Τα γραφικά σοκάκια > Τα όμορφα ξωκλήσια του Αγίου Ιωάννη και της Ευαγγελίστριας > Την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου > Το Ρολόι, στο Βράχο της Ώρας > Βόλτα αλλά και χειμερινά σπορ στις πίστες συνολικού μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού > Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 2.240 μ. > Πεζοπορία στα αναρίθμητα μονοπάτια της περιοχής > Ποδήλατο στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού > Οργανωμένες περιηγήσεις με ATV ή buggy οχήματα > Αγοράστε τα περίφημα αραχωβίτικα υφαντά.
Πού να φάμε;
«Το Αρχοντικό» > «Φτερόλακκα» > «Το Τσουκάλι» > «Ο Χρήστος» > «Η Γέφυρα» > «Το Φασούλι» > «Καπλάνης» > «Το Αγνάντιο» > «Cafe Αρκούδα»
Σε γενικές γραμμές, προμηθευτείτε αλλά γευτείτε και επιτόπου το περίφημο παραδοσιακό τυρί φορμαέλα, τα γλυκά του κουταλιού και τις δίπλες, τα ντόπια κρέατα, όπως το κατσίκι στη λαδόκολλα, τις χειροποίητες χυλοπίτες, τον παραδοσιακό τραχανά, τις χωριάτικες πίτες και τις διάφορες ποικιλίες από σαρμάδες.
Παρακολουθήστε εδώ: Στο κλουβί με το λιοντάρι παρά ομόσταβλος του Max - SpeedZone EP70