Μία θέση στάθμευσης για κάθε 3-4 οχήματα στην Κύπρο: μάχη με το άγχος κι αυτά τα Χριστούγεννα
Η έλλειψη θέσεων στάθμευσης στην Κύπρο δημιουργεί συμφόρηση και χάσιμο χρόνου καθώς ψάχνει κανείς για την εύρεση ενός τόπου να βάλει το αυτοκίνητό του, ειδικά τώρα τα Χριστούγεννα. Η αναλογία θέσεων στάθμευσης προς οχήματα στις πόλεις μας παραμένει χαμηλή και το πρόβλημα μεγάλο.
Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου, ο συνολικός αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Κύπρο το 2023 ξεπέρασε τα 700.000. Περίπου το 70% αυτών των οχημάτων είναι ιδιωτικά αυτοκίνητα, ενώ το υπόλοιπο 30% είναι ενοικιαζόμενα, εμπορικά, και άλλα οχήματα.
Στην Λευκωσία, η ζήτηση για θέσεις στάθμευσης είναι εξαιρετικά υψηλή, ειδικά στο κέντρο της πόλης. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 30.000 θέσεις στάθμευσης, αλλά τα οχήματα που κυκλοφορούν είναι πολύ περισσότερα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της συμφόρησης.
Στη Λεμεσό και την Λάρνακα, η κατάσταση είναι παρόμοια, με τις θέσεις στάθμευσης να είναι ανεπαρκείς σε σχέση με την αυξανόμενη χρήση των οχημάτων.
Αν πάρουμε τον αριθμό των οχημάτων (700.000) και τις εκτιμήσεις για τις θέσεις στάθμευσης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, γενικά, η αναλογία θέσεων στάθμευσης προς οχήματα είναι πολύ μικρή στις αστικές περιοχές. Σε πολλές πόλεις, για κάθε 3-4 οχήματα, υπάρχει μόνο μία θέση στάθμευσης διαθέσιμη, ειδικά στο κέντρο των πόλεων.
Οι κοινωνικές και oικονομικές επιπτώσεις
Η έλλειψη χώρων στάθμευσης έχει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Από τη μία πλευρά, οι πολίτες αντιμετωπίζουν αυξημένο άγχος και χρονοβόρες διαδικασίες για να βρουν θέση στάθμευσης, επηρεάζοντας την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής. Από την άλλη, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η παράνομη στάθμευση μειώνουν την αποδοτικότητα της πόλης, καθώς αυξάνεται ο χρόνος που απαιτείται για τις μετακινήσεις και μειώνεται η παραγωγικότητα.
Η κυκλοφοριακή συμφόρηση συνδέεται άμεσα με την ατμοσφαιρική ρύπανση, κάτι που καθιστά το πρόβλημα ακόμη πιο σοβαρό. Η αύξηση των εκπομπών CO2 από την υπερβολική χρήση των οχημάτων έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα του αέρα και στην υγεία των πολιτών. Οι πόλεις που δεν καταφέρνουν να διαχειριστούν τη στάθμευση σωστά ενδέχεται να υποστούν και οικονομικές ζημιές, καθώς οι επισκέπτες και οι επιχειρηματίες μπορεί να αποφεύγουν τις περιοχές λόγω των δυσκολιών στην εύρεση θέσεων στάθμευσης.
Πολυώροφα και Υπόγεια Πάρκινγκ:
Οι τοπικές αρχές, ειδικά στην Λευκωσία και Λεμεσό, έχουν προχωρήσει σε έργα για την κατασκευή πολυώροφων και υπόγειων πάρκινγκ για την ανακούφιση της κατάστασης. Παρά ταύτα, η κατασκευή αυτών των υποδομών παραμένει σε πρώιμο στάδιο και δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες όλων των περιοχών.
Επίσης, πολλές πόλεις υιοθετούν «ζώνες πληρωμένης στάθμευσης» για την ενίσχυση της διαθεσιμότητας θέσεων, αλλά και για να περιορίσουν την υπερβολική χρήση του δημόσιου χώρου για στάθμευση.
Αυτά τα Χριστούγεννα, αν σκέφτεσαι να κάνεις τα ψώνια σου στο κέντρο της πόλης, ετοιμάσου για μια πραγματική περιπέτεια.
Ο δρόμος γεμάτος με άλλους σαν εσένα, με όλων τα μάτια να ψάχνουν απεγνωσμένα για έναν ελεύθερο (έστω μικρό) χώρο. Αρχίζεις να κάνεις κύκλους του τετραγώνου, σαν κυνηγός που ψάχνει το θήραμά του και κάθε φορά που βλέπεις κάποιον να φεύγει, έχεις την αίσθηση ότι είσαι έτοιμος να κατακτήσεις το «στόχο». Αλλά φυσικά, πάντα εκείνη η θέση που φαίνεται να είναι διαθέσιμη, εξαφανίζεται απότομα. Οι άλλοι οδηγοί; Ανταγωνιστές σε αυτόν τον αγώνα επιβίωσης! Και όταν τελικά, με την καρδιά στο στόμα, καταφέρνεις να σταθμεύσεις, το αίσθημα της νίκης είναι τόσο γλυκό όσο και το πιο ακριβό δώρο κάτω από το δέντρο.