H Τουρκία έτοιμη να προσελκύσει ακόμα έναν Κινέζο κατασκευαστή

Μετά την BYD ένας ακόμα Κινέζος κατασκευαστής ετοιμάζεται να κατασκευάσει στην Τουρκία ένα εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων με ετήσια δυναμική τουλάχιστον 150.000 οχημάτων.

Στις αρχές Ιουλίου είχε γίνει γνωστό ότι η BYD έχει κλείσει συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου να δημιουργήσει στην επαρχία Μανίσα ένα νέο εργοστάσιο κατασκευής οχημάτων ύστερα από επένδυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Τώρα, ένας ακόμα «γίγαντας» από την Κίνα δείχνει έτοιμος να προχωρήσει σε μια αντίστοιχη κίνηση.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε σε διεθνή μέσα υπό τον όρο της ανωνυμίας, η Άγκυρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Chery προκειμένου η γειτονική χώρα να φιλοξενήσει ένα νέο εργοστάσιο.

Επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο Πρόεδρος Tayyip Erdogan συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Chery International, Guibing Zhang, στο περιθώριο εκδήλωσης που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του υπουργού Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της χώρας, Mehmet Fatih Kacir.

Για την δημιουργία της εν λόγω μονάδας (σε τοποθεσία που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή), η Τουρκία θα εκχωρήσει την απαραίτητη έκταση γης στην Chery, παρέχοντας της ταυτόχρονα φορολογικές ελαφρύνσεις. Συνάμα, το πρόγραμμα υποστήριξης που θα παρέχει η Τουρκία απαιτεί παραγωγή τουλάχιστον 150.000 μονάδων ετησίως ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στον επενδυτή να πουλήσει έναν καθορισμένο αριθμό αυτοκινήτων στην τοπική αγορά χωρίς φόρους.

Εφόσον ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη επένδυση στην Τουρκία -στην οποία λειτουργούν ήδη εργοστάσια κατασκευής οχημάτων των Ford, Stellantis, Renault, Toyota και Hyundai- η συνολική παραγωγική δυναμικότητα της χώρας θα ανέλθει σε σχεδόν 2 εκατομμύρια οχήματα ετησίως. Από αυτά περίπου το ένα τρίτο είναι επαγγελματικά.

recep_tayyip_erdogan