Πέρασε τη γραμμή παραγωγής η τελευταία Jaguar F-TYPE

Τέλος εποχής για τη μοναδική Jaguar F-TYPE. Η τελευταία F-TYPE που κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις παραγωγής της μάρκας στο Castle Bromwich θα ενταχθεί στη συλλογή Jaguar Heritage - 50 χρόνια.

Η τελευταία F-TYPE ήταν μια 5.0 λίτρων V8 Convertible σε χρώμα Giola Green με μαύρη οροφή και Tan Windsor δερμάτινο εσωτερικό - παρόμοιο με αυτό της τελευταίας E-type Series III Convertible 5.3 λίτρων V12 που κατασκευάστηκε το 1974 και ταξινομήθηκε ως HDU 555N.

 Αυτή η ειδική F-TYPE θα παραδοθεί στους θεματοφύλακες της ιστορίας της Jaguar, το Jaguar Daimler Heritage Trust (JDHT). Θα ενταχθεί μαζί με την προκάτοχό της, την E-type στην επίσημη συλλογή Jaguar Heritage και θα λάβει μέρος σε μια σειρά ειδικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

 Τόσο η F-TYPE όσο και η E-type σηματοδότησαν το τέλος της παραγωγής τους σχεδόν την ίδια ημέρα και στο κατώφλι μιας νέας και συναρπαστικής εποχής για την αυτοκίνηση. Ακριβώς όπως η τελευταία E-type το 1974 προανήγγειλε τη γέννηση της ριζοσπαστικής Jaguar XJ-S. Η τελευταία F-TYPE παρήχθη καθώς η Jaguar ετοιμάζει μια ακόμη πιο τολμηρή μεταμόρφωση - με αιχμή του δόρατος ένα τετράθυρο ηλεκτρικό GT που θα αποκαλυφθεί το 2025.

 Ο Rawdon Glover, Διευθύνων Σύμβουλος, δήλωσε: «Η εταιρεία είναι μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες που έχουν δημιουργήσε μοναδικά μοντέλα. Το μοναδικό όραμα του ιδρυτή της Jaguar, Sir William Lyons, ήταν να είναι πάντα προσανατολισμένη στο μέλλον. Αυτό ήταν το θεμέλιο της Jaguar μέσα σε σχεδόν έναν αιώνα εξέλιξης της σύγχρονης βρετανικής πολυτέλειας. Καθώς γιορτάζουμε την F-TYPE και τα 75 χρόνια ιστορίας μας με καινοτόμα σπορ αυτοκίνητα Jaguar, προσβλέπουμε επίσης στην αρχή μιας νέας εποχής. Θα επαναπροσδιορίσουμε και θα αναβαθμίσουμε τη μάρκα Jaguar».

Η F-TYPE παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως κάμπριο το 2013 και ήταν το πρώτο διθέσιο σπορ αυτοκίνητο της Jaguar μετά από σχεδόν 40 χρόνια. Έτυχε καθολικής αποδοχής παίρνοντας τον τίτλου του «Παγκόσμιου Αυτοκινήτου της Χρονιάς» για το σχεδιασμό του το 2013. Η κουπέ έκδοση έκανε το ντεμπούτο της την επόμενη χρονιά.  

Συνολικά έχουν παραχθεί 87.731 F-TYPE και θα συνεχίσει να διατίθεται μέχρι τις αρχές του 2025. Τα αρχεία της JDHT δείχνουν ότι η Jaguar παρήγαγε 72.528 E-Type, καταλήγοντας σε μια ειδική σειρά 50 αυτοκινήτων. Όλα εκτός από ένα ήταν βαμμένα σε μαύρο χρώμα, ενώ το προτελευταίο αυτοκίνητο ήταν British Racing Green και παραδόθηκε σε έναν ιδιώτη συλλέκτη της Jaguar. Και τα δύο αυτοκίνητα θα βρίσκονται στο JDHT στο Gaydon μαζί με τις τελευταίες σειρές XE, XF και XF Sportbrake που επίσης ολοκλήρωσαν την κατασκευή τους πρόσφατα. 

«Η Ferrari είναι… θρησκεία» | Speedzone Podcast EP59