H F1 θέλει να αγοράσει το MotoGP – και δεν είναι η μόνη

Εντείνονται οι φήμες που θέλουν την Liberty Media να είναι πρόθυμη να αγοράσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Dorna Sports.

 

Η Bridgepoint Capital φέρεται να θέλει να πουλήσει το μερίδιο που κατέχει στην Dorna Sports η οποία είναι η υπεύθυνη για τη διοργάνωση του MotoGP.

Σύμφωνα με την ισπανική οικονομική έκδοση Expansión, η Bridgepoint Capital έχει αποτιμήσει την Dorna Sports στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ η Λονδρέζικη εταιρεία δεν είναι διατεθειμένη να «αποχωριστεί» το μερίδιο της στην Dorna Sports – το οποίο ανέρχεται στο 39% – για ποσό μικρότερο από το παραπάνω.

 

Από τη μεριά της, η Liberty Media, η οποία ελέγχει τις τύχες της F1, φέρεται να ενδιαφέρεται για την αγορά της Dorna Sports.

Ωστόσο, η Liberty Media δεν είναι η μόνη εταιρεία που ενδιαφέρεται να αγοράσει τη Dorna Sports. Σύμφωνα με τo ως άνω ρεπορτάζ, όπως αναπαράγεται από το Mundo Deportivo, η Amazon, το Netflix και η Disney ενδιαφέρονται επίσης να αποκτήσουν μερίδιο στην εταιρεία στην οποία ανήκουν τα δικαιώματα του MotoGP.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλoί ακόμα επενδυτικοί οίκοι που γλυκοκοιτούν το MotoGP, όπως η CVC και η KKR.

Marc Marquez - MotoGP

Αξίζει εδώ να προσθέσουμε ότι η CVC αναγκάστηκε να πουλήσει την Dorna Sports στην Bridgepoint Capital το 2006, όταν η πρώτη απέκτησε μερίδιο στην Speed, στους τότε ιδιοκτήτες της F1. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ επέτρεψε την εξαγορά μόνο υπό τον όρο ότι η CVC θα αποχωρήσει πλήρως από το MotoGP.

Με την ίδια λογική, η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού του 2006 εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η Liberty Media θα μπορούσε να αγοράσει το μερίδιο της Bridgepoint Capital στην Dorna Sports.

Από τη μεριά του, ο CEO της Dorna Sports, Carmelo Ezpeleta, δήλωσε σχετικά στη La Repubblica:

«Επιβεβαιώνω τις φήμες για πώληση, αλλά θα ήθελα να μάθω ποιος τις διαδίδει. Μείναμε με τους πρώτους μας επενδυτές 8 χρόνια, από το 1998 έως το 2006. Μετά ήρθε η Bridgepoint, η οποία έκανε κάποιες αλλαγές και έτσι πέρασαν 17 χρόνια. Αυτή τη στιγμή περίπου το 20% της Dorna ανήκει στους εργαζομένους της, και εγώ έχω την πλειοψηφία. Το 39% ανήκει στην Bridgepoint και το 38% σε ένα καναδικό δημόσιο ταμείο.

«Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, ανά πάσα στιγμή. Αλλά ακόμα δεν έχει συμβεί τίποτα. «Σίγουρα τους αρέσει το προϊόν».

F1