Αυτή είναι η νέα πλατφόρμα που θα «στηρίξει» 8 νέα ηλεκτρικά μοντέλα της Stellantis

Η Stellantis παρουσίασε τη νέα πλατφόρμα STLA Large, η οποία θα υποστηρίξει 8 νέα ηλεκτρικά μοντέλα της μέσα στην προσεχή διετία με αυτονομία έως και 800 χλμ.

Η Stellantis παρουσίασε με πάσα επισημότητα πριν μερικές ώρες την STLA Large, την ολοκαίνουργια πλατφόρμα για ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία που αποτελεί τη βάση για μια ευρεία γκάμα επερχόμενων οχημάτων για τις παγκόσμιες αγορές στις κατηγορίες D και E.

Η πλατφόρμα, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, εξασφαλίζει μια σειρά από πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της «σκληρής» χρήσης των οχημάτων που θα την χρησιμοποιούν σε εκτός δρόμου διαδρομές, υψηλές ταχύτητες φόρτισης και ευελιξία και ως προς το μέγεθος των οχημάτων που θα υποστηρίζει.

Stellantis - STLA Large

Οι πρώτες εφαρμογές της πλατφόρμας θα χρησιμοποιηθούν στην αγορά της Βόρειας Αμερικής για τις μάρκες Dodge και Jeep, ενώ αμέσως μετά και από άλλες μάρκες της Stellantis, όπως η Alfa Romeo, η Chrysler και η Maserati. Από την πλατφόρμα αυτή, θα προκύψουν» συνολικά 8 οχήματα από το 2024 έως και το 2026, που θα καλύπτουν ένα πλήρες φάσμα τύπων οχημάτων – από απλά επιβατικά έως crossover και SUV.

Το STLA Large, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη δημιουργία υβριδικών οχημάτων, είναι μία από τις τέσσερις παγκόσμιες πλατφόρμες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα «στηρίξουν» τα μελλοντικά προϊόντα της Stellantis. Πρακτικά, πρόκειται για τη δεύτερη πλατφόρμα που αποκαλύπτεται μετά την κυκλοφορία της STLA Medium τον Ιούλιο του 2023 (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Stellantis - STLA Large

Η εγγενής ευελιξία της πλατφόρμας επιτρέπει στους μηχανικούς και τους σχεδιαστές να προσαρμόζουν το μεταξόνιο, το μήκος, το πλάτος, το ύψος και την απόσταση του αυτοκινήτου από το έδαφος. Επίσης, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ποικιλία διατάξεων σε ότι αφορά την ανάρτηση και τα συστήματα μετάδοσης κίνησης, ώστε τα οχήματα που θα υιοθετούν την STLA Large να ταιριάζουν σε συγκεκριμένους στόχους απόδοσης και αποδοτικότητας του οχήματος.

Χρησιμοποιώντας προηγμένα υλικά υψηλής αντοχής, η πλατφόρμα είναι βελτιστοποιημένη ως προς το βάρος και την ακαμψία της. Η ευελιξία που προσφέρει επεκτείνεται και στη δυνατότητα επιλογή ηλεκτρικών πλατφορμών στα 400 και 800 Volt. Από εκεί και πέρα, κάθε drive module, που θα ενσωματώνει τον κινητήρα, τον μετατροπέα ισχύος, o οποίος χρησιμοποιεί τεχνολογία ημιαγωγών καρβιδίου του πυριτίου για την ελαχιστοποίηση των απωλειών ισχύος, καθώς και τον μειωτήρα στροφών, μπορούν να διαμορφωθούν σε διάταξη για κίνηση στους εμπρός τροχούς, στους πίσω τροχούς ή και στους τέσσερις.

Stellantis - STLA Large

Η πλατφόρμα STLA Large περιλαμβάνει αρχικά επιλογές πακέτων μπαταρίας με χωρητικότητα μεταξύ 85 και 118 kWh. Στόχος της Stellantis είναι η αυτονομία που θα προσφέρει η μεγαλύτερη συστοιχία να ξεπερνά τα 800 χλμ. σε αυτοκίνητα με σεντάν τύπο αμαξώματος. Όπως η νέα, αμιγώς ηλεκτρική Alfa Romeo Giulia, για παράδειγα. Από εκεί και πέρα, η γρήγορη φόρτιση θα μπορεί να προσθέσει έως και 4,5 kWh ηλεκτρικής ενέργειας ανά λεπτό στο πακέτο μπαταριών που υποστηρίζεται από κύκλωμα 800 Volt, ενώ η αρχική γενιά των συστημάτων κίνησης που θα συνοδεύουν την πλατφόρμα θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει επιτάχυνση 0-100  χλμ./ώρα πολύ κοντά στο φάσμα των 2(!) δευτερολέπτων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της STLA Large
Συνολικό μήκος αμαξώματος: Από 4.764 έως 5.126 χλστ.
Συνολικό πλάτος αμαξώματος: Από 1.897 έως 2.030 χλστ.
Μεταξόνιο: Από 2.870 έως 3.075 χλστ.
Απόσταση από το έδαφος: Από 140 έως 288 χλστ.
Μέγιστη διάμετρος ελαστικού: 858 χλστ.

Δείτε το σχετικό βίντεο στη συνέχεια: