Βλ. Τζιωρτζής: Ο Κύπριος που θα αγωνιστεί στην ίδια ομάδα με τον Villeneuve (video)

Ο Κύπριος οδηγός μίλησε στον Δημήτρη Γιόκκα για τους φετινούς του στόχους στο πρωτάθλημα EuroNascar.

O Βλαδίμηρος Τζιωρτζής, επτά φορές Παγκύπριος πρωταθλητής Karting, με αξιόλογες εμφανίσεις σε αγώνες με μονοθέσια αυτοκίνητα στο εξωτερικό, θα εκπροσωπήσει φέτος τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Nascar, ως μέλος της ομάδας η οποία θα έχει για οδηγό και τον Jacques Villeneuve.

Ήταν μόλις 6 μηνών όταν ο Jacques Villeneuve στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 με την ομάδα της Williams-Renault, τον Οκτώβριο του 1997, και σήμερα, στα 24 του, ο Βλαδίμηρος θα έχει ουσιαστικά ως συνάδελφό του στην ίδια ομάδα τον 50χρονο Γαλλοκαναδό.

Συγκεκριμένα, ο Τζιωρτζής θα αγωνιστεί με την ομάδα της Academy Motorsports (που ανήκει σε έναν άλλο πρώην πιλότο της F1) στην κατηγορία EuroNascar 2, με τον Villeneuve να την εκπροσωπεί στην κατηγορία EuroNascar Pro.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα είμαι στην ίδια ομάδα με τον Jacques Villeneuve, με ένα Ford Mustang στην κατηγορία EuroNascar 2, και πιστεύω ότι θα έχω την ευκαιρία να μάθω πολλά δίπλα του», δήλωσε ο Βλαδίμηρος.

Ο Τζιωρτζής ξεκίνησε την καριέρα του από τα 5 του μόλις χρόνια και κατάφερε να γίνει 7 φορές πρωταθλητής Κύπρου στο Karting, προτού στρέψει την προσοχή του στους αγώνες του εξωτερικού, έχοντας μάλιστα ως αντίπαλο του -σε έναν από τους αγώνες- τον Mick Schumacher.

Ο συμπατριώτης μας εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή στους αγώνες karting στην Ευρώπη, προτού ακολουθήσει καριέρα στη Ρωσία με μονοθέσια Formula 4 (τερμάτισε δύο φορές τρίτος), ενώ το 2017 είχε την καλύτερη του χρονιά στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα.  

«Τα καλύτερά μου αποτελέσματα ήταν τρία βάθρα στη Μόσχα, απέναντι σε οδηγούς που βρίσκονται τώρα στην F2, όπως ο Christian Lundgaard», ανέφερε ο Τζιωρτζής.

Για το 2019 έστρεψε το βλέμμα του προς μια… ανορθόδοξη κατεύθυνση, συμπληρώνοντας μια φόρμα αίτησης συμμετοχής που βρήκε στο διαδίκτυο για το πρωτάθλημα EuroNascar, τολμώντας το κάτι διαφορετικό.  

«Τα αυτοκίνητα είναι διαφορετικά από τα μονοθέσια και δεν γνώριζα αρχικά αν θα μπορούσα να ανταπεξέλθω σε αυτή την πρόκληση. Πήρα όμως το ρίσκο και είπα δεν θα χάσω κάτι και πιστεύω ότι μου βγήκε σε καλό, αφού τερμάτισα 4ος στο πρωτάθλημα, μπροστά από 25 άλλους οδηγούς», τόνισε.

Εν αντίθεση με το γνήσιο, Αμερικάνικο πρωτάθλημα Nascar, το EuroNascar 2 δεν διεξάγεται σε οβάλ πίστες αλλά σε πιο παραδοσιακές. «Όλοι όμως οι οδηγοί έχουμε την ευκαιρία σε περίπτωση διάκρισης να κάνουμε καριέρα στην Αμερική», σημείωσε.

Πιο βαριά και πιο παραδοσιακά σε σχέση με τα μονοθέσια, τα αυτοκίνητα του EuroNascar φέρουν «περίπλοκο κιβώτιο ταχυτήτων», όπως εξήγησε ο Τζιωρτζής, «το οποίο ελέγχεται με μοχλό αντί με paddles». Ο οδηγός, δηλαδή, χρειάζεται να σηκώνει το πόδι από το γκάζι στα ανεβάσματα ταχυτήτων, ενώ στα κατεβάσματα πρέπει να πατά συμπλέκτη και ταυτόχρονα να ανεβάζει τις στροφές με το γκάζι».

Οι αγώνες του Nascar είναι παραδοσιακά «πόρτα με πόρτα» και ο ανταγωνισμός πολύ σκληρός, με τον Τζιωρτζή να γνωρίζει πως η σταθερότητα στην απόδοση είναι ύψιστης σημασίας.  

«Πρώτος μου στόχος ήταν να έχω σταθερά αποτελέσματα πέρυσι και με αυτό τον τρόπο κατάφερα να καταταγώ στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος, αν και μετά από κάποια ατυχία/λάθος μου στη βροχή στην Κροατία, έχασα την ευκαιρία να καταταγώ τρίτος στο πρωτάθλημα».  

Η πρώτη κούρσα του πρωταθλήματος θα διεξαχθεί στις 15-16 Μαΐου στη Βαλένθια, με τον Βλαδίμηρο να οδηγεί για την Academy Motorsports, ομάδα που ανήκει στον Ιταλό πρώην πιλότο της Formula 1, Alex Caffi.

«Στόχος μου για αυτή τη δεύτερη χρονιά είναι η πρωτιά. Γνωρίζω πως έχω τις δυνατότητες για να το πετύχω και θα το παλέψω αυτό. Πρέπει να κρατηθώ μακριά από λάθη και να συνεχίσω την σταθερότητα στα αποτελέσματά μου», κατέληξε ο Βλαδίμηρος.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ TO BINTEO ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ